W Gruzji wino wykorzystywano w rytuałach już 5 tys. lat temu
Włosko-gruzińska ekspedycja odkryła na stanowisku Aradetis Orgora (ok. 100 km na zachód od Tbilisi) zoomorficzne naczynie, w którym znajdował się pyłek winorośli. Oznacza to, że tutejsi przedstawiciele kultury kuro-arakskiej wykorzystywali wino w rytuałach już ok. 5 tys. lat temu.
Szefami wyprawy byli Elena Rova z Ca' Foscari oraz Iulon Gagoshidze z Gruzińskiego Muzeum Narodowego.
Naczynie miało kształt zwierzęcia, trzy stópki, a z tyłu otwór (główki brakowało). Prawdopodobnie wykorzystywano je podczas rytuałów. Na dużym wypalonym prostokątnym obszarze z zaokrąglonymi rogami - prawdopodobnie świątyni - znaleziono też drugie zoomorficzne naczynie oraz amforę. Datowanie radiowęglowe wykazało, że pochodzą one z 2900-3000 r. p.n.e.
Badanie przeprowadzone przez palinolog Eliso Kvavadze z Gruzińskiej Akademii Nauk wykazało, że w środku znajdowały się liczne i dobrze zachowane ziarna pyłku winorośli właściwej (Vitis vinifera).
Prof. Rova wyjaśnia, że kontekst znaleziska sugeruje, że wino było czerpane z amfory i ofiarowane bogom albo wspólnie spożywane przez uczestników ceremonii.
To kluczowe odkrycie dla Gruzji, gdzie winorośl uprawia się od czasów prehistorycznych. Teraz wiadomo, że tutejsza kultura winna datuje się co najmniej na okres kuro-arakski i jest nadal praktykowana.
Komentarze (0)