Składnik czosnku blokuje powstawanie biofilmu
Ajoen, związek występujący w czosnku, zaburza powstawanie bakteryjnego biofilmu, w dodatku na początkowym etapie. Duńscy naukowcy twierdzą, że odkrycie ich zespołu ma duże znaczenie dla pacjentów z mukowiscydozą. Artykuł Tima Holma Jakobsena i Michaela Givskova z Uniwersytetu Kopenhaskiego ukazał się w piśmie Antimicrobial Agents and Chemotherapy.
W ramach wcześniejszych badań Givskov i inni zauważyli, że surowy wyciąg z czosnku hamuje ekspresję dużej liczby genów kontrolowanych przez quorum sensing [chemiczną komunikację między bakteriami] i że u myszy ekstrakt sprzyja szybkiemu wyleczeniu zakażenia [pałeczką ropy błękitnej] Pseudomonas aeruginosa. Wstępne odkrycia były na tyle intrygujące, że naukowcy postanowili znaleźć i ocenić skuteczność czystego aktywnego składnika. Okazało się, że jest nim ajoen.
Międzynarodowy zespół wykazał na przykładzie P. aeruginosa, że ajoen hamuje ekspresję 11 genów kontrolowanych przez quorum sensing. Geny te są postrzegane jako kluczowe dla zdolności chorobotwórczych P. aeruginosa - podkreśla Jakobsen. Odkryliśmy także, że ajoen ogranicza wytwarzanie ramnolipidu, związku chroniącego bakteryjny biofilm przed atakami białych krwinek [...]. Łączne zastosowanie ajoenu i antybiotyku tobramycyny pozwalało zniszczyć ponad 90% żyjących w biofilmie bakterii.
Studium jest częścią szerszego projektu dot. naturalnych składników obierających na cel właśnie systemy quorum sensing. Akademicy uważają, że blokowanie komunikacji między patogenami pozwoliłoby w znacznym stopniu ograniczyć lekooporność.
U pacjentów z mukowiscydozą infekcje P. aeruginosa prowadzą do rozstrzenia oskrzeli, zwłóknienia płuc, niewydolności oddechowej i śmieci - wyjaśnia Jakobsen. Nie trzeba więc tłumaczyć, jak ważne są badania mogące doprowadzić do stworzenia nowych metod terapii.
Komentarze (0)