Ile alergenu wyzwoli reakcję u 10% najwrażliwszych?
Naukowcy zidentyfikowali stężenia pięciu częstych alergenów pokarmowych, które wywołują reakcję u 10% wrażliwych na nie osób. Dzięki temu ostrzeżenia dla alergików, w przypadku których nie ma obecnie regulacji, będzie można zamieszczać w sposób bardziej systematyczny.
Zespół prof. Clare Mills z Uniwersytetu w Manchesterze analizował dane 436 osób z całej Europy, które miały alergię na orzechy laskowe, ziemne, seler, ryby lub krewetki (zebrano je w ramach projektu EuroPrevall). Później w ramach badania prowadzonego metodą podwójnie ślepej próby podawano im niskie dawki uczulających pokarmów i monitorowano reakcje.
Chcieliśmy wykryć poziom alergenu, który wyzwoliłby reakcję jedynie u 10% najbardziej wrażliwych osób.
Okazało się, że reakcję najwrażliwszych 10% wyzwalało 1,6-10,1 mg białka selera, orzechów ziemnych i laskowych. W przypadku pozostałych uwzględnionych produktów stężenia były wyższe i wynosiły 27,3 mg dla ryby i 2,5 g dla gotowanych krewetek.
Komentarze (0)