Zapachowa kontrola wielkości porcji
Silne aromaty powodują, że ludzie jedzą mniejsze kęsy potrawy. Autorzy badania, które ukazało się w piśmie Flavour, sugerują, że zapachy będzie można wykorzystać do kontroli wielkości porcji.
Zapachowe doświadczanie potrawy wiąże się z jej składnikami, teksturą, a także wielkością kęsów. Przy mniejszych uwalnia się mniej aromatu, co może wyjaśniać, czemu w zetknięciu z nielubianymi lub nieznanymi pokarmami większość osób delikatnie je podskubuje, unikając większych ugryzień.
Aby stwierdzić, jak zapach wpływa na wielkość porcji, abstrahując od innych wrażeń związanych z jedzeniem, holenderski zespół opracował system, który podawał ochotnikom słodki sos (custard). W tym czasie bezpośrednio pod ich nosem rozpylano różne wonie. Okazało się, że im silniejsza woń, tym mniejsze kęsy. Naciskając guzik, nasi badani byli w stanie kontrolować, ile sosu im podawano - wyjaśnia dr Rene A. de Wijk.
Być może, zgodnie ze spostrzeżeniem, że mniejsze kęsy oznaczają słabsze wrażenia zapachowe, istnieje działająca na poziomie podświadomości pętla sprzężenia zwrotnego. Za pośrednictwem wielkości kęsów reguluje ona natężenie doświadczeń zapachowych.
Holendrzy stwierdzili, że manipulując wonią pokarmu, można zmniejszyć jego spożycie o 5-10% na kęs. Ponieważ przy drobniejszych ugryzieniach ludzie szybciej odczuwają sytość, łącząc silne aromaty z odpowiednią wielkością porcji, da się usprawnić proces odchudzania.
Komentarze (0)