Lepsze sprzątanie po jagodach
Jedzenie borówek amerykańskich, truskawek i owoców euterpy warzywnej (Euterpe oleracea) pomaga starzejącemu się mózgowi zachować sprawność, aktywując mechanizmy usuwania toksycznych białek.
Dr Shibu Poulose z Human Nutrition Research Center on Aging w Bostonie, który prowadził swoje badania ze zmarłym niedawno Jamesem Josephem, podkreśla, że podobne działanie wykazują nie tylko jagody, ale i najprawdopodobniej orzechy włoskie.
Nieodłączną częścią starzenia się organizmu jest spadek zdolności do bronienia się przed stanem zapalnym i uszkodzeniami wywoływanymi przez wolne rodniki. Prowadzi to do chorób związanych z wiekiem, np. neurodegeneracyjnych, serca czy nowotworów.
Dobra wiadomość jest taka, że naturalne związki zwane polifenolami, które występują w owocach, warzywach i orzechach, zapewniają efekt antyutleniający i przeciwzapalny [...].
Podczas wcześniejszych badań Poulose i Joseph wykazali, że u starych szczurów laboratoryjnych, karmionych przez dwa miesiące paszą wzbogaconą 2-proc. obfitującym w przeciwutleniacze wyciągiem z truskawek, borówek amerykańskich lub jeżyn, dochodziło do usunięcia związanych z wiekiem deficytów w działaniu układu nerwowego, a także poprawy pamięci oraz uczenia. W ramach najnowszego studium panowie skoncentrowali się na mikrogleju i jego funkcjach sprzątających. W zwykłych okolicznościach te nieneuronalne komórki centralnego układu nerwowego usuwają w procesie zwanym fagocytozą różne biochemiczne odpady. Prowadzą też swego rodzaju recykling. Spełniają bardzo ważną rolę, ponieważ eliminują to, co w innych okolicznościach niekorzystnie oddziaływałoby na pracę mózgu. Starzenie powoduje jednak, że mikroglej nie wypełnia swoich obowiązków i tworzą się złogi. Dodatkowo mikroglej ulega nadmiernemu pobudzeniu i zaczyna niszczyć zdrowe neurony, a także barierę krew-mózg. Nasze badania sugerują, że polifenole jagód mogą tu przyjść z pomocą. Odnawiają bowiem prawidłową "funkcję sprzątającą".
Posługując się hodowlami komórkowymi, Amerykanie wykazali, że ekstrakty z jagód hamowały działanie białka wyłączającego proces fagocytozy. Poulose podkreśla, że szczególnie dużo polifenoli występuje w jagodach i orzechach, warto jednak zwrócić uwagę na warzywa i owoce o głębokim niebieskim, czerwonym lub pomarańczowym kolorze. Zawdzięczają go antocyjanom, czyli barwnikom roślinnym należącym do grupy flawonoidów, będących także związkami polifenolowymi.
Komentarze (4)
Marek Nowakowski, 25 sierpnia 2010, 12:04
Ale zdrowe to nie będzie jeśli są tam jajeczka pasożytów na owocach nie mytych tak samo mózg mogą zaatakowac pasożyty smakoszow sushi (sam nie wiem czy mam pasożyty w mózgu ale miewam bóle mózgu dziwne, a sporo owoców leśnych kiedyś jadałem zbieranych za młodu czy czy grzybów). Prześwietlenie głowy te pasożyty ukaże czy sam mogę się diagnozaować czy przypuszczać? Moga byc zmiany neurologiczne czy uszkodzenia lekkie niezauważalne, a powodujące deficyty czy upośledzenia wszelakie?
Odchody psow na placach zabaw też choroby pasożytnicze powodują u ludzi.
Pan_Feanor, 25 sierpnia 2010, 13:03
Pasożyty tu, pasożyty tam... Jeśli posiadasz jakiekolwiek to paradoksalnie możesz być dzięki nim zdrowszy. Twój układ odpornościowy jest ciągle stymulowany więc masz mniejsze szanse na alergie i choroby autoimmunologiczne jak chodźby zapalenia stawów. Niema tego złego
Jurgi, 26 sierpnia 2010, 00:21
…co by na jeszcze gorsze nie wyszło. )
odalisques, 26 sierpnia 2010, 16:09
Jeśli robisz sushi z samodzielnie złowionej ryby, to i owszem. W innych przypadkach są to obawy średnio uzasadnione, przy obecnych przepisach oraz Wasabi jako nieodłącznym elemencie każdego zestawu sushi.