Nieglutenowe białka pszenicy są celem odpowiedzi immunologicznej w celiakii
Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbii odkryli, że poza glutenem, układy odpornościowe pacjentów z celiakią reagują również na specyficzne rodzaje nieglutenowych białek pszenicy.
Rolę glutenu w celiakii intensywnie badano już od lat 50., jednak ewentualny udział nieglutenowych białek pszenicy jest nadal słabo poznany.
Nasze studium to pierwsze podejście do mapowania reakcji limfocytów B na białka nieglutenowe pszenicy [...] - podkreśla dr Armin Alaedini.
Alaedini, Sina Huebener, Melanie Uhde oraz naukowcy z Departamentu Rolnictwa szukali celu białkowego za pomocą 2 technik: testów immunologicznych i spektrometrii mas. Okazało się, że poza 4 innymi typami białek pszenicy nowymi nieglutenowymi białkami immunogennymi są serpiny (od ang. serine proteinase inhibitor).
Choć na razie nie jesteśmy w stanie wyciągnąć [...] wniosków odnośnie do patogennego wpływu tych białek, odkrycia powinny skłonić do bliższego przyjrzenia się ich potencjalnemu udziałowi w procesie zapalnym w przebiegu celiakii - podsumowuje Alaedini.
Komentarze (0)