Alzheimer przez nadmiar białka?
Międzynarodowy zespół badaczy analizował związki diet różnego typu z chorobą Alzheimera. Chociaż interesowały ich przede wszystkim czynniki uruchamiające tworzenie się blaszek amyloidu, przypadkowo odkryli, że menu obfitujące w tłuszcze prowadzi do zmniejszenia rozmiarów mózgu (Molecular Neurodegeneration).
Naukowcy z Kanady, USA i Wielkiej Brytanii pracowali z transgenicznymi myszami, u których występowała zmutowana forma ludzkiego białka prekursorowego beta-amyloidu (APP — amyloid precursor protein). Zwierzęta przypisano do jednej z czterech grup dietetycznych: 1) ze zwykłym jedzeniem, 2) karmą wysokotłuszczową i ubogą w węglowodany, 3) wysokobiałkową z niską zawartością węglowodanów i 4) niskotłuszczową z dużą ilością węglowodanów. Akademicy przyglądali się wadze zarówno mózgu, jak i ciała, a także procesowi nadbudowywania blaszek oraz kilku rejonom mózgu, których uszkodzenie odpowiada za zaburzenia pamięciowe choroby Alzheimera.
Naukowcy zauważyli, że gryzonie z 3.grupy (wysokobiałkowej) mają mózg o 5% lżejszy od przedstawicieli pozostałych grup, a rejony hipokampa są słabiej wykształcone. Wyniki były sporym zaskoczeniem i chociaż eksperci prowadzili później badania na nietransgenicznych myszach, nadal nie wiadomo, czy utrata masy mózgu jest związana z blaszkami alzheimeropodobnymi. Mimo to na podstawie literatury przedmiotu zaryzykowali oni stwierdzenie, że na skutek diety wysokobiałkowej neurony stają się bardziej podatne na tworzenie się blaszek. Jest to tym bardziej uzasadnione przypuszczenie, że myszy spożywające dużo tłuszczów miały podwyższony poziom białek tworzących blaszki, ale nie zaobserwowano u nich podobnego zakresu zniszczeń.
Profesor Sam Gandy z Mount Sinai School of Medicine uważa, że w przyszłości należy sprawdzić, czy dieta bogata w białka wiąże się jakoś z neurotoksycznością, zwłaszcza u osób w wieku krytycznym dla wystąpienia czy postępów chorób neurodegeneracyjnych.
Komentarze (3)
krzy136, 21 października 2009, 19:15
już nie mogę słuchać tego wcześniej mówili że alzheimer jest nową odmianą cukrzycy typu 3(o ile pamiętam)później jeszcze coś innego a teraz że nadmiar białka powoduje .niech się w końcu zdecydują :-\
mikroos, 21 października 2009, 19:27
To nie jest tak.
Wiadomo praktycznie na 100%, że nie istnieje pojedynczy czynnik odpowiedzialny za tę chorobę. Dlatego jeżeli czytasz, że coś może wywoływać daną chorobę, zawsze zwróć uwagę na to, o ile wzrasta ryzyko, bo jak widać korelacja wcale nie jest pełna.
Drugi wniosek może być natomiast taki, że ani dieta Atkinsa, ani diety wysokobiałkowe, ani żadna inna mocno ukierunkowana w stronę stosowania pojedynczej grupy produktów, nie jest lepsza od diety zbilansowanej i różnorodnej. Mówiąc najprościej, nie ma nic zdrowszego dla organizmu, niż stabilny tryb życia opowiadający mniej więcej naszym ewolucyjnym przystosowaniom (a więc zaliczamy do tego m.in. wszystkożerność oraz pewną dozę aktywności fizycznej).
A na koniec pamiętaj, że statystyka jest jak bikini: pokazuje wiele, ale zakrywa to, co nas najbardziej interesuje
krzy136, 22 października 2009, 08:44
dobre z tym bikini ;D.no faktycznie że na 100% nie istnieje pojedyńczy czynnik.http://kopalniawiedzy.pl/Bill-Klein-ADDL-choroba-Alzheimera-insulinoopornosc-cukrzyca-typu-3-pochodzace-z-beta-amyloidow-rozpuszczalne-ligandy-3754.html.a to???a poza tym na wszystko można znaleźć przyczyne tak jak na kogoś w tym kraju druczek w prawie że jest się złodziejem 8)