Herbata jak insulina
Cukrzyca jest jedną z gnębiących ludzkość chorób cywilizacyjnych. Prowadzi się wiele badań nad metodami jej leczenia. Ostatnio naukowcy z Dundee University stwierdzili, że zwykła czarna herbata pomaga zwalczyć cukrzycę typu 2. Okazuje się bowiem, że napar zawiera związki naśladujące działanie insuliny.
Teraz badacze chcą sprawdzić, czy picie większych ilości naparu (a jeśli tak, to jakich) może pomóc już chorym osobom lub, co byłoby najlepsze, działać jako środek zapobiegawczy. Dr Graham Rena, specjalista ds. insuliny, uważa, że tzw. builder\'s tea (mocna czarna herbata z dużą ilością mleka, często posłodzona dwoma łyżeczkami cukru) jest de facto zdrowsza od wychwalanej herbaty zielonej. Tę ostatnią rozsławiono dzięki działaniu przeciwnowotworowemu.
Przy cukrzycy typu 2. organizm wytwarza zbyt mało insuliny lub rozwija się insulinooporność. W czarnej herbacie znajdują się zaś teaflawiny i tearubiginy, które naśladują działanie tego hormonu i pomagają w przetworzeniu glukozy na energię.
Gdyby poprzez picie naparu czarnej herbaty nie dało się uzyskać efektu podobnego do osiągniętego w laboratorium, można by pomyśleć o opracowaniu tabletek z oczyszczonymi składnikami herbaty.
Komentarze (8)
dirtymesucker, 4 marca 2008, 11:06
proponuje guarenę
scapegoat, 4 marca 2008, 14:50
Guaranę jeśli już A wracając do meritum - to zaskakujące, gdyż czarna herbata jest odminaną herbaty zielonej która ma znacznie więcej leczniczych związków i minerałów.
syzu, 4 marca 2008, 16:43
między zieloną a czarną herbatą różnica polega tylko braku procesu fermentacji w wersji zielonej. Ze wszystkich katalizatorów energii, w tym kofeiny i wspomnianej guarany na uwagę zasługuje jeszcze popularny środek zawierający DMAE, DLPA, GABA i ALC. Jednak w nim skupili się twórcy głównie na poprawieniu kondycji umysłu, mimo wszystko w połączeniu z herbatą może mieć jeszcze lepsze działanie na cały organizm
inhet, 4 marca 2008, 22:00
Różnica między fermentacją a jej brakiem jest bardzo istotna. Skład chemiczny ulega daleko idącym zmianom. Ot, weźmy na przykład słód i piwo - to samo, tylko sfermentowane. Czemu by zatem herbata nie miała ulec daleko idącym przemianom i składu, i właściwości leczniczych?
mikroos, 4 marca 2008, 22:25
Akurat skład minerałów nie zmienia się w ogóle, bo nie podlegają one żadnym modyfikacjom w trakcie fermentacji. A to, że ogólna zawartość substancji leczniczych jest (najprawdopodobniej) wyższa w herbacie zielonej, nie oznacza jeszcze, że zielona jest w każdym możliwym aspekcie lepsza
espe1, 6 marca 2008, 14:16
To dlaczego tylko zielona herbata jest moczopędna (odwadniająca organizm), a czarna nie?
syzu, 6 marca 2008, 15:40
bo zawiera polifenole? zielona herbata działa przeczyszczająco i odtruwająco
mikroos, 6 marca 2008, 17:22
Ależ oczywiście, że czarna też (choć to fakt, że nieco mniej ze względu na wspomniane przez josha polifenole) Przecież zawarta w niej kofeina jest silnie moczopędna