Jabłkowo-miętowy sposób na czosnkowy oddech
Najlepszym sposobem na czosnkowy oddech jest zjedzenie surowego jabłka, mięty lub sałaty.
Za czosnkowy oddech odpowiadają takie lotne związki, jak disiarczek diallilowy, merkaptan allilowy, disiarczek allilometylowy czy sulfid allilowometylowy.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio dali ochotnikom do żucia przez 25 sekund 3 gramy czosnku. Tuż potem dostawali oni wodę (grupa kontrolna), zieloną herbatę, surowe lub podgrzane jabłko albo sok jabłkowy, surową bądź podgrzaną sałatę, a także surowe liście mięty bądź wyciśnięty z nich sok.
Poziom lotnych związków w wydychanym powietrzu oceniano przez godzinę za pomocą spektrometrii mas z jonizacją w strumieniu wybranych jonów (ang. selected ion flow tube-mass spectrometry, SIFT-MS).
Czosnek mieszano także z wodą, oksydazą polifenolową (PPO), kwasem rozmarynowym, kwercetyną i katechiną. Poziom lotnych związków badano od 3. do 40. min również za pomocą SIFT-MS.
Okazało się, że w porównaniu do grupy kontrolnej, przez pierwsze 30 min surowe jabłko i sałata zmniejszały stężenie lotnych substancji o 50 lub więcej procent. W przypadku wszystkich mierzonych związków liście mięty wykazywały silniejsze właściwości dezodorujące niż surowe jabłka i sałata. Soki jabłkowy i miętowy zmniejszały co prawda stężenie związków odpowiedzialnych za czosnkowy oddech, ale nie tak dobrze jak żucie surowego jabłka bądź mięty. Podgrzane jabłko i mięta znacząco redukowały ich poziom, zaś picie zielonej herbaty nie wywierało żadnego wpływu.
Amerykanie sądzą, że pokarmy usuwają czosnkowy oddech na dwa sposoby; chodzi o enzymy i związki fenolowe, które reagują ze związkami z czosnku. Surowe produkty są najskuteczniejsze, bo zawierają i enzymy, i związki fenolowe (w soku te drugie ulegają polimeryzacji, a z kolei podgrzanie eliminuje enzymy).
W warunkach in vitro kwas rozmarynowy, katechina, kwercetyna i PPO znacząco zmniejszały poziom wszystkich czosnkowych związków. Najskuteczniejszy był kwas rozmarynowy.
Komentarze (9)
raweck, 5 października 2016, 09:33
Pytanie, czy spożywanie tych produktów nie ogranicza właściwości zdrowotnych czosnku?
glaude, 5 października 2016, 12:26
A kiedyś sposób był inny: natka z pietruszki jako dodatek do czosnku i/lub białe wytrawne wino. Zasada jednak ta sama - neutralizacja w płucach czosnkowych związków lotnych przez inne związki lotne.
TrzyGrosze, 5 października 2016, 14:25
thikim, 5 października 2016, 16:13
A jakby tak aktywnym węglem go?
TrzyGrosze, 5 października 2016, 17:42
Przegryzając? Wylejemy dziecko z kąpielą. Te aromatyczne dwu- i trójsiarczki alkilowe i metylowe mają właściwości antybiotyczne. W efekcie czarne zęby bez cennej woni ( w końcu to przyprawa) czosnku i jako takich właściwości leczniczych.
thikim, 5 października 2016, 20:49
Gryząc jakiś czas po. Np. przed wyjściem z domu.
AlexiaX, 5 października 2016, 22:48
Wielokrotnie jadłam jabłko po zjedzeniu potrawy z czosnkiem i nie zauważyłam żadnej poprawy.
A co z tą natką pietruszki? Zawsze słyszałam, że to właśnie zielona pietruszka ma skutecznie eliminować przykry zapach czosnku. Nawet w aptece były tabletki z tej pietruszki. Ktoś testował? Ja jakoś bardzo rzadko w ogóle jadam natkę, a jedzenie samej pietruszki jest mało przyjemne więc nie sprawdzałam tego sposobu. Tabletki apteczne natomiast okazały się całkowicie nieskuteczne, zarówno te z pietruszki jak i jeszcze jakieś do ssania z cynkiem czy selenem (nie pamiętam już).
TrzyGrosze, 5 października 2016, 23:10
Z pewnością wynik będzie lepszy od tego amerykańskiego odkrycia.
Ale to i tak są sposoby na frakcje gębowe odorów, nie pomogą na allicynę, która potem, będzie systematycznie uwalniana z potem.
darekp, 6 października 2016, 08:18
Były jeszcze testy, że mleko: http://kopalniawiedzy.pl/czosnek-won-zapach-oddech-cialo-jama-ustna-nosowa-zwiazki-siarki-mleko,11239
A jeszcze gdzieś czytałem (w artykule zachwalającym walory zdrowotne buraków, nie udaje mi się znaleźć linku), że burak też
Słowem, najwyraźniej każdy chwali, co lubi
pogo, 6 października 2016, 22:02
Najlepszą metodą jest nakarmić otaczających Cię ludzi czosnkiem. Wtedy nic nie czują