Otyłość wiąże się z ADHD i zaburzeniami uczenia?
Amerykańscy naukowcy wpadli na trop prawdopodobnego związku między wysokotłuszczową dietą a dziecięcymi zaburzeniami poznawczymi, np. ADHD.
Odkryliśmy, że wysokotłuszczowa dieta błyskawicznie wpływała na metabolizm dopaminy w mózgach młodych myszy, wyzwalając zachowania lękowe i zaburzenia uczenia. Co ciekawe, po podaniu metylofenidatu (Ritalinu) problemy z uczeniem i pamięcią znikały - podkreśla Gregory Freund z Uniwersytetu Illinois.
Freund wyjaśnia, że sygnalizacja dopaminowa ulega zmianie zarówno w ADHD, jak i nadwadze/otyłości. Wzrost poziomu metabolitów dopaminy jest zaś związany z zachowaniami lękowymi u dzieci.
Zaintrygowany jednoczesnym skokiem częstości występowania otyłości oraz zaburzeń psychologicznych, w tym depresji, impulsywności i ADHD, u dzieci, zespół Freunda postanowił zbadać krótkoterminowy wpływ diet wysokotłuszczowej (60% kalorii pochodziło z tłuszczu) i niskotłuszczowej (tłuszcz stanowił 10%) na zachowanie 2 grup 4-tygodniowych myszy. Wg autorów raportu z pisma Psychoneuroendocrinology, typowa zachodnia dieta zawiera ok. 40% tłuszczu.
Po tygodniu wysokotłuszczowej diety, jeszcze zanim mogliśmy zaobserwować jakikolwiek przyrost wagi, zachowanie myszy zaczęło się zmieniać. Naukowcy stwierdzili, że gryzonie częściej się zakopywały i korzystały z kołowrotka, nie miały za to ochoty na badanie nowych obszarów. Pojawiły się też deficyty uczenia i pamięci, w tym trudności z pokonaniem labiryntu i zaburzone rozpoznawanie obiektów.
Freund zauważył, że zmiana diety na niskotłuszczową poprawiała pamięć po upływie 1 tygodnia. Gdy myszom nadal podawano wysokotłuszczową karmę, zaburzone rozpoznawanie obiektów utrzymywało się przez 3 tyg. od wystąpienia objawów, zaś później, wskutek kompensacyjnych działań organizmu, które widywano także w ramach innych badań, poziom dopaminy wracał do normy, a gryzonie stawały się otyłe i zapadły na cukrzycę.
Choć myszy wyrastały z lękowych zachowań i deficytów uczenia, wg mnie, studium sugeruje, że wysokotłuszczowa dieta może wyzwalać lęk i zaburzenia pamięci u dzieci z genetyczną bądź środowiskową podatnością.
Komentarze (2)
Kuru, 20 lutego 2013, 18:05
Wydaje mi się, że to też zależy od tego, jakie to są tłuszcze. Warto zauważyć, że tradycyjna amerykańska dieta zawiera naprawdę duże ilości wszelkiego rodzaju tłuszczów. A olbrzymia liczba problemów ze zdrowiem Amerykanów zaczęła się w momencie, kiedy zastąpiono ją dietą złożoną głównie z węglowodanów prostych.
tss, 26 lutego 2013, 11:42
ADHD to wynik nadmiaru cukrów w menu - http://www.stachurska.eu/?p=2845 , każdy może sprawdzić. Lepiej się ludzie mają gdy ich organy mają więcej ATP (w tym mózg przede wszystkim) - http://www.stachurska.eu/?p=3383 , którego wytwarzanie osobistej wątrobie ogranicza właśnie ww nadmiar.