Schłodzeni słońcem
Wykorzystanie energii słonecznej kojarzy się głównie z generowaniem prądu elektrycznego za pomocą ogniw fotoelektrycznych. Trochę mniej z bezpośrednim wykorzystaniem ciepła słonecznego do ogrzewania. A co z wykorzystaniem ciepła słonecznego do chłodzenia? Moment, że jak?
Nie, to nie pomyłka. Chociaż brzmi to niczym sprzeczność, ciepło promieniowania słonecznego może być wykorzystane do zasilania układu chłodzącego. Bez pośrednictwa energii elektrycznej, naturalnie, bo to nie byłoby nic nowego. Zasilane słońcem układy chłodzące opracowali inżynierowie z niemieckiego Instytutu Fraunhofera. Prototypowe instalacje już działają w Tunezji I Maroko, chłodząc szybko psujące się produkty żywnościowe, mleko, wodę i... wino. Projekt MEDISCO (MEDiterranean food and agro Industry applications of Solar COoling technologies), sfinansowany przez Komisję Europejską, powstał jako efekt współpracy wielu europejskich firm, agencji i uniwersytetów, między innymi Solar Energy Systems ISE we Freiburgu i Politechniki w Milano.
Jak to działa? Mniej więcej tak, jak domowa lodówka, ale zamiast energii elektrycznej używa się ciepła słonecznego. Światło słoneczne jest zbierane za pomocą luster i kierowane na absorber, który podgrzewa wodę do temperatury powyżej 200° Celsjusza. Wysoka temperatura napędza absorpcyjny agregat chłodzący. Medium chłodniczym jest mieszanina wody z glikolem, która nie zamarza w niskich temperaturach, gromadzi się ona w zbiornikach, a następnie jest pompowana przez wymiennik ciepła, który chłodzi cysternę z mlekiem. Dla wina stosowany jest zmodyfikowany system, w którym chłodziwo przepływa przez rury biegnące wewnątrz zbiorników.
Projekt doskonale będzie się sprawdzał w krajach, które mają pod dostatkiem energii słonecznej i na terenach mało cywilizowanych, gdzie brakuje źródeł wody i energii elektrycznej. Jest przyjazny dla środowiska i redukuje ilość zużywanej energii elektrycznej do minimum. Im większe nasłonecznienie - czyli wyższa temperatura powietrza - tym system chłodzi intensywniej, czyli działa właśnie wtedy, kiedy potrzeba.
MEDISCO jest na razie projektem pokazowym, niegotowym do komercyjnych zastosowań. Autorzy są jednak pewni, że w niedługiej przyszłości będzie można go stosować w gospodarstwach rolniczych, czy przemyśle, na przykład chemicznym, czy kosmetycznym.
Komentarze (3)
j50, 7 maja 2010, 00:50
Rozwiązanie jest nowoczesne technologicznie, ale...
Opowiadał mi gościu będący na kontrakcie w saddamim Iraku, że powszechnie tam wykorzystywano do chłodzenia i klimatyzacji zjawisko parowania wody na słońcu. Sama idea wcale nie jest zatem ani nowa, ani szokująca.
Tolo, 7 maja 2010, 13:08
Wzruszyłem się naprawdę. To kolejna wiadomość na KW która pozwala mi spojrzeć z nadzieja przyszłość . Tylko ze ja już wdziałem takie urządzenia produkowane na skale przemysłową, nawet korzystałem. Nie chłodziłem co prawda mleka czy wina ale piwo w puszkach. Nazywało się to lodówka turystyczna która mogła działać na 220 na 12 V i na GAZ z butli. Dla zainteresowanych hasło klucz - Chłodziarka absorpcyjna. Mamy dość dużą swobodę co wykorzystamy jako źródło ciepła.
waldi888231200, 7 maja 2010, 19:04
Za tydzień będzie wiadomość o odkryciu USA (bo Amerykę odkrył Kolumb posługując się Chińskimi mapami).