Znaleziono najstarszy haczyk na ryby
Na Wschodnim Timorze znaleziono najstarszy znany haczyk na ryby. Odkrycia dokonali naukowcy z Australijskiego Uniwersytetu Narodowego (ANU) pracujący na stanowisku w jaskini Jerimalai. Znaleziska z Jerimalai dowodzą, że ludzie łowili ryby na otwartym morzu znacznie wcześniej, niż dotychczas sądzono.
„Na miejscu znaleźliśmy ponad 38 000 rybich kości pochodzących z 2843 ryb. Ich wiek oszacowaliśmy na 42 000 lat" - mówi profesor Sue O'Connor, która stała na czele zespołu badaczy. „To pokazuje nam, że wcześni ludzie zamieszkujący wyspy Południowo-Wschodniej Azji mogli pochwalić się zadziwiająco dużymi umiejętnościami żeglugi. Byli ekspertami w polowaniach na takie ryby jak np. tuńczyki, których złowienie nawet dzisiaj nie jest łatwe" - dodaje Connor.
„Na miejscu znaleźliśmy też wykonany z muszli haczyk, którego wiek oceniamy na 16-23 tysiące lat. To, jak sądzimy, najstarszy znany haczyk na ryby. Dowodzi on, że nasi przodkowie byli zręcznymi rzemieślnikami i rybakami. Co prawda nie wydaje się, by haczyk nadawał się do połowu ryb żyjących w wodach pelagialnych [oddalonych od brzegu - red.], ale możliwe, że w tym samym czasie robiono też inne typy haczyków" - stwierdza O'Connor.
Komentarze (1)
Irek, 25 listopada 2011, 21:07
To jest dobry przykład ilustrujący stan wykształcenia naukowców. W wyniku specjalizacji i szczątkowej wiedzy w innych dziedzinach nie są w stanie wyciągnąć prawidłowych wniosków również we własnej specjalizacji.
To że znaleziono tam szczątki ryb żyjących na pełnym morzu wcale nie świadczy o tym że ludzie byli w tym czasie byli zdolni do żeglugi na pełnym morzu.
Autorzy tej pracy powinni zajrzeć do internetu to by się dowiedzieli ze przed 40000 lat poziom morza był o około 120 m niższy niż obecnie.
Tak wiec w tym czasie nie było prawie szelfów i tak zwane pełne morze a wiec strefa pelagiczna w oceanie zaczynało się zaraz przy wybrzeżu. Dopiero wzrost poziomu oceanu spowodował zmianę gatunków ryb żyjących przy brzegu i tym samym zmusił ludzi do zmiany techniki ich połowu.