Insulinooporność zwiększa ryzyko alzheimera
Amerykańscy naukowcy natrafili na silny związek między insulinoopornością a pogorszeniem funkcjonowania pamięciowego. Zwiększa to ryzyko choroby Alzheimera.
Auriel Willette z Uniwersytetu Iowy i Barbara Bendlin z Wisconsin Alzheimer's Institute analizowali skany mózgu 150 osób w późnym wieku średnim (średnia wieku wynosiła 60 lat), które znajdowały się w grupie podwyższonego ryzyka choroby Alzheimera, ale nie wykazywały objawów utraty pamięci. Okazało się, że ludzie z silniejszą insulinoopornością wykorzystywali mniej glukozy z krwi w obszarach mózgu najbardziej podatnych na alzheimera. Jak tłumaczy Willette, wtedy mózg ma mniej energii do przekazywania informacji i działania.
Jeśli nie masz wystarczająco dużo paliwa, masz problemy z zapamiętywaniem czy robieniem innych rzeczy. To ważne z punktu widzenia choroby Alzheimera, bo w jej przebiegu następuje stopniowy spadek wykorzystania glukozy z krwi w pewnych rejonach mózgu.
Prace Amerykanów skoncentrowały się na przyśrodkowym płacie skroniowym (ang. medial temporal lobe, MTL), a zwłaszcza na hipokampie, czyli strukturze krytycznej dla uczenia i pamięci długotrwałej. Co istotne, to również rejon, który jako jeden z pierwszych podlega atrofii związanej z alzheimerem.
Uczestników badania rekrutowano dzięki studium Wisconsin Registry for Alzheimer's Prevention (WRAP), które ma zidentyfikować przyczyniające się do demencji czynniki genetyczne, biologiczne i dot. stylu życia.
Związek między insulinoopornością a chorobą Alzheimera jest ważny nie tylko z punktu widzenia zapobiegania demencji. Jak bowiem podkreśla Willette, problemy z regulacją poziomu cukru we krwi mogą wpłynąć na funkcjonowanie poznawcze w każdym wieku. Specjalista uważa, że badanie wrażliwości na insulinę u otyłych pacjentów oraz podejmowanie działań naprawczych w postaci diety i programu ćwiczeń o umiarkowanej intensywności to istotny pierwszy krok.
Bardzo trudno nam zmienić zachowanie z myślą o tym, co może się stać w przyszłości. Z tego powodu ludzie powinni wiedzieć, że insulinooporność i związane z nią problemy metaboliczne mają wpływ na teraźniejszość oraz na to, jak myślimy i że koniecznie trzeba to leczyć. Chodzi przy tym o alzheimera, nie tylko o cukrzycę typu 2. Nawet osoby z lekką-umiarkowaną insulinoopornością, które nie mają cukrzycy, mogą być bardziej zagrożone chorobą Alzheimera [...].
Komentarze (3)
TrzyGrosze, 29 lipca 2015, 11:27
@Bastard.
Ci naukowcy dalej uważają, że mózg leci na glukozie:
Arlic, 29 lipca 2015, 19:34
Zapewne badani nie byli na diecie ketogenicznej, by korzystać z ciał ketonowych.
A same neurony bardzo mało energii[1] pozyskują z tłuszczów.
[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3654601
pogo, 29 lipca 2015, 19:52
Gdybym był neuronem to jechałbym na gotowym do użycia ATP.