Jedzenie fistaszków wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zgonu z powodu chorób serca
Jedzenie orzechów ziemnych zmniejsza ryzyko śmierci z powodu zawału serca.
Naukowcy z Vanderbilt University i Szanghajskiego Instytutu Raka przyglądali się zależnościom między jedzeniem fistaszków oraz innych orzechów i śmiertelnością w zróżnicowanych rasowo społecznościach o niskim dochodzie. Stwierdzili, że spożycie orzechów ziemnych wiąże się z mniejszą liczbą zgonów, zwłaszcza z powodu chorób serca.
Orzechy są bogate w [...] nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy, przeciwutleniacze fenolowe, argininę i inne fitozwiązki. Wszystkie z nich są uważane za korzystne dla serca, prawdopodobnie ze względu na właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i sprzyjające utrzymaniu funkcji śródbłonka - podkreśla dr Xiao-Ou Shu.
Choć już wcześniejsze studia łączyły spożycie orzechów z niższą śmiertelnością, badania te koncentrowały się raczej na bogatszych białych populacjach. Autorzy publikacji z JAMA Internal Medicine jako pierwsi wykazali, że wszystkie rasy mogą skorzystać na uwzględnieniu tych produktów w diecie.
W naszym studium wykazaliśmy, że spożycie orzeszków ziemnych wiązało się ze zmniejszoną ogólną śmiertelnością i śmiertelnością z powodu chorób sercowo-naczyniowych w [...] czarno-białych populacjach o niskim dochodzie z USA i wśród Chińczyków obojga płci z Szanghaju.
W badaniu uwzględniono ponad 70 tys. Amerykanów o pochodzeniu europejskim i afrykańskim z Southern Community Cohort Study (SCCS), którzy byli przeważnie biedni oraz ponad 130 tys. Chińczyków z 2 badań kohortowych: Shanghai Women's Health Study (SWHS) i Shanghai Men's Health Study (SMHS).
Spożycie orzechów określono w oparciu o kwestionariusze wypełnione na początku studiów. Dla uczestników SCCS zgony określano dzięki danym z Narodowego Indeksu Zgonów i rządowej agencji odpowiedzialnej za ubezpieczenia społeczne (Social Security Administration, SSA). W przypadku uczestników SWHS/SMHS zgony stwierdzano w ramach wizyt domowych i analizując zawartość Shanghai Vital Statistics Registry. W sumie doliczono się ponad 14 tys. zgonów. Średnio losy uczestników SCCS śledzono przez 5,4 roku, SMHA przez 6,5 roku, a SWHS aż 12,2 roku.
Akademicy zauważyli, że dla wszystkich grup etnicznych i płci spożycie orzeszków ziemnych wiązało się ze zmniejszoną śmiertelnością, zwłaszcza z powodów sercowo-naczyniowych. Gdy porównano najwyższy i najniższy kwartyl spożycia, okazało się, że ta pierwsza była obniżona o 17-21%, a druga aż o 23-38%.
Ponieważ orzeszki ziemne są tańsze od orzechów drzewnych, zwiększenie ich spożycia stanowi, wg Shu, ekonomiczne podejście do poprawy zdrowia sercowo-naczyniowego.
Współautor studium dr William Blot podkreśla, że dane pochodzą z badań obserwacyjnych, a nie randomizowanych testów klinicznych, dlatego nie można mieć pewności, że to orzechy ziemne per se odpowiadają za stwierdzaną obniżoną śmiertelność. Dodaje on jednak, że odkrycia studium stanowią poparcie dla wcześniejszych badań, które sugerowały, że jedzenie orzechów jest dobre dla zdrowia [...].
Komentarze (4)
BogiUbogi, 3 marca 2015, 15:11
Czy tyczy się to również masła orzechowego?
nantaniel, 3 marca 2015, 15:17
Kolejny argument za jedzeniem czekolady z orzechami :E
Jajcenty, 3 marca 2015, 15:52
Olej arachidowy to czyste zło: 100% omega-6 a tu proszę, dobroczynne działanie.
BogiUbogi, 4 marca 2015, 12:17
Spisek koncernów orzeszkowych!