Zioło na cukrzycę
Ostropest plamisty, roślina stosowana od tysięcy lat w ziołolecznictwie, może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi u osób cierpiących na cukrzycę typu 2.
Wyciąg z owocu ostropestu zawiera kompleks flawonoliganów nazywany sylimaryną. Jest to mieszanina składników aktywnych chemicznie i biologicznie, używana do leczenia chorób pęcherzyka żółciowego, a także wątroby, np. marskości czy chronicznego stanu zapalnego tego narządu.
Nie wiemy, jaki mechanizm leży u podłoża zaobserwowanego zjawiska, ale nasze prace wykazały, że sylimaryna może odgrywać istotną rolę w leczeniu cukrzycy typu 2. — powiedział Fallah Huseini z Instytutu Roślin Leczniczych w Teheranie.
Huseini porównał efekty codziennej suplementacji sylimaryną z zastosowaniem placebo (u 51 cukrzyków). Swoje spostrzeżenia opisał w magazynie Phytotherapy Research.
Połowa pacjentów przez 4 miesiące zażywała 3 razy dziennie po 200 miligramów sylimaryny, a druga połowa łykała placebo. Pod koniec eksperymentu osoby leczone ziołami odnotowywały spadek poziomu cukru we krwi, w porównaniu do wcześniejszych stężeń.
Niektórzy eksperci podkreślają, że istnieją różne substancje, które wpływają na obniżenie poziomu glukozy we krwi, ale nie mogą one zastępować tradycyjnych metod terapii. Najlepszym rozwiązaniem jest natomiast połączenie diety, aktywności fizycznej oraz leków.
Huseini podkreśla, że irańskie badania bazowały na małej grupie, poza tym nadal znajdują się na początkowym etapie, dlatego nie można na razie zachęcać diabetyków do stosowania wyciągów z ostropestu plamistego.
Komentarze (0)