Nowo odkryty mechanizm pozwala zapobiegać i usuwać otyłość
Amerykańscy naukowcy odkryli, że receptor węglowodorów aromatycznych (ang. aryl hydrocarbon receptor, AHR), który znajduje się w niemal wszystkich komórkach i jest aktywowany przez wielopierścieniowe związki organiczne, takie jak dioksyny i ich pochodne, odgrywa ważną rolę również w metabolizmie. Eksperymenty na myszach pokazały, że blokowanie AHR nie tylko zapobiegało otyłości, ale i ją odwracało.
Ustalenia zespołu z Centrum Medycznego Dartmouth–Hitchcock są bardzo istotne, zważywszy że otyłość to czynnik ryzyka różnych nowotworów, np. raka piersi. Wyniki badań ukazały się w International Journal of Obesity.
Przeprowadziliśmy badania, w których wykazaliśmy, że gdy do wysokotłuszczowej paszy dodawano blokujący receptory AHR lek aNF (a-naftoflawon), myszy nie stawały się grubsze od gryzoni żywionych niskotłuszczową karmą kontrolną. Po takim samym okresie zwierzęta spożywające wysokotłuszczową karmę bez aNF stawały się bardzo otyłe. Nie wykazano skutków ubocznych leku - opowiada dr Craig Tomlinson.
Później specjaliści zadali sobie pytanie, czy blokując receptor AHR za pomocą aNF, można nie tylko zapobiegać otyłości, ale i ją likwidować. By to sprawdzić, pozwoliliśmy, by myszy przytyły na wysokotłuszczowej diecie zachodniej, a następnie połowę gryzoni "przestawiliśmy" na wysokotłuszczową karmę z blokerem AHR. Na przestrzeni kolejnych tygodni myszy z tej podgrupy schudły, osiągając wagę zwierząt jedzących karmę niskotłuszczową. Reszta zwierząt stała się otyła. Ponownie nie zaobserwowano skutków ubocznych.
Koniec końców Amerykanie postanowili zbadać mechanizmy stojące za zaobserwowanymi zjawiskami. Wiedząc, że AHR reguluje geny kluczowe dla metabolizmu tłuszczu, ekipa zaobserwowała, że gdy receptor węglowodorów aromatycznych zostaje zablokowany w komórkach wątroby i adipocytach, nie udaje mu się zwiększyć ekspresji genów istotnych dla magazynowania i syntezy tłuszczów.
Bardzo mało badań, jeśli w ogóle jakieś, wykazało, że otyłość można odwrócić za pomocą farmakoterapii [...].
Obecnie ekipa Tomlinsona poszukuje odpowiedzi na kilka pytań. Amerykanie próbują np. ustalić, jakie składniki pokarmowe aktywują AHR. Badają też rolę mikrobiomu w odniesieniu do AHR i otyłości. Co najważniejsze, rozpoczęły się testy kliniczne, które mają pokazać, czy AHR może być celem terapeutycznym dla zmniejszenia otyłości u ludzi.
Komentarze (2)
AlexiaX, 15 stycznia 2020, 14:28
Tylko że nadwagę może powodować także nadmierne spożycie cukru i białej mąki. Poza tym niektóre tłuszcze są zdrowe i niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a z cukru i białej mąki każdy może zrezygnować i jeszcze wyjdzie mu to na zdrowie.
W każdym razie ciekawe jak to działa. Czy całkowicie blokuje wchłanianie tłuszczu? Jeśli ktoś jada produkty smażone albo zawierające tłuszcze utwardzone, to czy zablokowanie tego receptora ograniczy również szkodliwe działanie substancji zawartych w tych tłuszczach? Jeśli nie, to może i ktoś schudnie jedząc frytki i słodycze z tłuszczem palmowym, ale czy na pewno będzie od tego zdrowszy? Może zachowanie szczupłej sylwetki sprawi, że takie osoby będą jeść jeszcze więcej takich śmieciowych produktów?
Sama jem raczej sporo tłuszczy, ale tych zdrowych i nie mam nadwagi. Za to nie jadam produktów z mąki pszennej, bo mam uczulenie na pszenicę. Ogólnie jadam niewiele produktów zbożowych, bo jakoś za nimi nie przepadam. Nie używam też cukru i nie pijam słodzonych napoi, aczkolwiek czasem pozwolę sobie na jakiś słodycz
Muumeee, 15 stycznia 2020, 17:57
To ja jeszcze poproszę o jakiś news o nowych rewelacyjnych i będziemy mieli komplet okryć które cyklicznie się pojawiają a efekty nie widzą światła dziennego.