By zjeść mniej, trzeba podawać małe porcje na dużym stole
Wielkość stołu ma znaczący wpływ na postrzeganie ustawionych na nim pokarmów, a także na to, ile ludzie jedzą.
Naukowcy z Cornell Food & Brand Lab podzielili 4 duże pizze na 8 lub 16 kawałków. Dwie z nich położyli na małych stolikach tylko nieco większych od pizzy, a dwie na stołach o wiele większych od placka. Później zapraszali studentów do jednego ze stołów i prosili, by jedli, ile chcą.
Okazało się, że osoby przy małych stołach słusznie przypuszczały, że mniejszy kawałek stanowi mniej więcej połowę większego i jadły ok. 2 razy tyle. Dla odmiany ochotnicy przy większych stołach zwracali większą uwagę na rozmiar mebla niż na wielkość kawałków pizzy. Innymi słowy, duży stół rozpraszał ich na tyle, że zakładali, że mniejsze kawałki mają bardziej standardową wielkość. Wskutek tego ludzie, którzy widzieli pizzę z mniejszymi częściami, brali taką samą ich liczbę, jak osoby widzące kawałki większe (standardowych rozmiarów). Koniec końców zjadali o wiele mniej pizzy.
Studenci spożywali najmniej kalorii, gdy pizzę pokrojoną na 16 części umieszczano na dużym stole.
Artykuł z wynikami eksperymentu ukazał się w Journal of the Association for Consumer Research.
Komentarze (0)