Ser z warzywami nasyci jak chipsy, ale będzie mniej kaloryczny
Nadwaga i otyłość występują u dzieci coraz częściej. Ma to związek z liczbą przekąsek między posiłkami (30 lat temu najmłodsi sięgali po nie raz dziennie, teraz 3 razy). Jako że kontrola rodzicielska niejednokrotnie przynosi skutek odwrotny do zamierzonego - maluchy z takich domów sięgają w mniej restrykcyjnym środowisku po więcej niezdrowych przekąsek od rówieśników, którzy nie mają aż tylu ograniczeń - należało opracować inne rozwiązanie. Naukowcy z Uniwersytetu Cornella proponują "przegryzki" stanowiące połączenie warzyw z serem.
Brian Wansink, Mitsuru Shimizu i Adam Brumberg postanowili sprawdzić, czy określone typy przekąsek będą sprawiać, że dzieci poczują sytość, a jednocześnie spożyją mniej kalorii. Dwustu jeden uczniom szkoły podstawowej podawano talerz 1) chipsów, 2) warzyw, 3) serów lub 4) warzyw z serem (dzieci jadły, oglądając ulubione kreskówki). Naukowcy pytali o stopień sytości na początku eksperymentu, a także po obejrzeniu 1. i 2. odcinka bajki.
Okazało się, że w porównaniu do grupy chipsowej, uczniowie częstowani warzywami z serem odczuwali sytość po spożyciu znacząco mniejszej liczby kalorii. Dzieci z rodzin, w których spędza się mniej czasu na wspólnych posiłkach lub rzadziej wchodzi w interakcje w ramach takich posiłków, zjadały więcej chipsów, ale to u nich i u uczniów z nadmierną wagą zastąpienie chipsów warzywami z serem w największym stopniu "przycinało" liczbę spożywanych kalorii. Dzieci otyłe i z nadwagą zjadały wtedy o 76% mniej kalorii, podczas gdy średnia wyliczona dla pozostałych wyniosła 60%.
Komentarze (0)