Naturalny związek nie pozwala utworzyć biofilmu
Trans-chalkon, związek spokrewniony ze składnikami korzenia lukrecji, blokuje działanie enzymu, który umożliwia występującym w jamie ustnej bakteriom Streptococcus mutans tworzenie biofilmu. To ważne, bo wraz z innymi mikroorganizmami S. mutans stanowią główny czynnik etiologiczny próchnicy.
Jak tłumaczą naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu, płytka nazębna powstaje, gdy bakterie przyczepiają się do zębów i tworzą biofilmy. Jeśli nie dopuści się do powstania tej ochronnej warstwy, bakterie nie utworzą płytki.
Brytyjczycy rozpracowali trójwymiarową strukturę enzymu - sortazy A - który umożliwia bakteriom tworzenie biofilmu. W ten sposób można było ustalić, jak trans-chalkon hamuje jego działanie.
Rozszerzamy nasze badanie, by objąć nim podobne produkty naturalne i sprawdzić, czy da się je zawrzeć w produktach konsumenckich - podsumowuje dr Dominic Campopiano.
Komentarze (1)
Cretino, 22 maja 2015, 09:33
i podobnie jak lorzen lukrecji - ma pewien efekt uboczny, ktory sie sprowadza d otego, ze wczesiej czy pozniej wygeeruje u osobników powstanie nadcisnienia tetniczego - tzn. sie przyczyni....
na moim przyladzie - nawet najmniejsze ilosci lukrecji w przyprawach u mnie podnosza cisnienie o mniej wiecej 20 kreseczek/punktów na cisnieniomierzu