Trawa w baku

31 lipca 2008, 11:18

Naukowcy z University of Georgia poinformowali o opracowaniu technologii, która znacznie zwiększa wydajność produkcji biopaliw. Co ważne, nie są one produkowane z roślin służących ludziom jako pożywienie.



Zafluorkowana herbata

15 lipca 2010, 12:11

Czarna herbata, najpopularniejszy napój świata, zawiera więcej fluorków niż dotąd sądzono. Może to oznaczać kłopoty zdrowotne dla jej najzagorzalszych miłośników.


Koty zabijają więcej zwierząt niż sądzono

9 sierpnia 2012, 07:22

Przeprowadzone przy użyciu kamer badania wykazały, że koty domowe w USA zabijają znacznie więcej zwierząt niż dotychczas sądzono. Naukowcy z University of Georgia we współpracy z National Geographic wybrali do badań około 60 rodzin posiadających koty


Wiemy, od czego brązowieje Tadż Mahal

16 grudnia 2014, 13:13

Tadż Mahal, jeden z najbardziej znanych zabytków światowej architektury, wymaga regularnego czyszczenia, bez którego straci swój niepowtarzalny wygląd. Naukowcy z USA i Indii właśnie odkryli, że budowli szkodzą cząstki węgla oraz kurz. Teraz będą musieli zbadać, skąd konkretnie pochodzą zanieczyszczania, co pozwoli na lepszą ochronę zabytku.


Przeciwnowotworowa Viagra

19 marca 2018, 13:19

Niewielkie przyjmowane codziennie dawki Viagry znacząco zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Przynajmniej w modelu zwierzęcym.


Antybakteryjna stal nierdzewna przyda się w szpitalach i przemyśle spożywczym

4 czerwca 2024, 12:12

Na Georgia Institute of Technology powstała technologia, pozwalająca na tworzenie na powierzchni stali nierdzewnej powłoki antybakteryjnej. Niezwykle istotnym elementem jest fakt, że ochronę przeciwbakteryjną można uzyskać bez stosowania antybiotyków i zwiększenia ryzyka antybiotykooporności, która jest coraz większym światowym problemem. Szacuje się bowiem, że antybiotykooporone bakterie zabiły w samym tylko 2019 roku 1,27 miliona ludzi.


Wężykiem go

10 czerwca 2009, 06:55

Podczas poruszania się po płaskich powierzchniach węże wykorzystują zarówno tarcie łusek, jak i redystrybucję ciężaru ciała.


Ludzkie reakcje na dotyk robota

10 marca 2011, 10:04

Jak ludzie reagują na dotyk robota? Pozytywnie, ale stopień zadowolenia zależy od postrzeganych intencji maszyny.


Ciepły biały LED

18 stycznia 2013, 19:53

LED-y są wydajnym i energooszczędnym źródłem światła, jednak tym, co przeszkadza w ich rozpowszechnieniu się jest - obok wysokiej ceny - fakt, że świecą zimnym niebieskawym światłem. Naukowcy z University of Georgia opracowali prawdopodobnie pierwszą na świecie LED, która zapewnia ciepłe białe światło, wykorzystując przy tym pojedynczy materiał luminescencyjny i pojedyncze źródło światła


Słodkie wspomaganie kontroli jedzenia

16 listopada 2015, 10:35

Jedzenie słodkich pokarmów sprzyja tworzeniu wspomnień posiłków.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy