
Yahoo! chce kupić Tumblr
20 maja 2013, 09:48Zarząd Yahoo! przeznaczył 1,1 miliarda dolarów na zakup popularnego serwisu blogowego Tumblr. Transakcja wywołała poważne zaniepokojenie wśród użytkowników Tumblr. Obawają się, że stracą kontrolę nad interfejsem, nad prywatnością oraz że zostanie ograniczona swoboda wypowiedzi - mówi Andrew Frank, analityk Gartnera

Nowe piersi z tłuszczu brzusznego
10 lipca 2007, 09:58Naukowcom udało się odtworzyć piersi, wykorzystując do tego tłuszcz pobrany z brzucha, ud lub pośladków. Procedura zwana Celution może być przeprowadzona w ciągu godziny. Kosztuje dość dużo, ale niepomiernie mniej niż operacja chirurgiczna. A to duża nadzieja dla osób po mastektomii.

On, ona i... stres
15 października 2008, 17:43Fizjologiczne reakcje na stres są bardzo różne u przedstawicieli poszczególnych płci u myszy - wynika z najnowszego studium. Odkrycie może mieć istotny wpływ na wiarygodność niektórych eksperymentów.

Toshiba sprzeda wydział produkcji NAND
4 kwietnia 2017, 11:44Po trudnym 3,5-godzinnym spotkaniu akcjonariusze Toshiby zgodzili się na wydzielenie z niej części odpowiedzialnej za produkcję układów pamięci NAND. Zostanie ona sprzedana, a zainteresowanie zgłosiło już ponad 10 potencjalnych kupców.

Jerry Yang odchodzi z Yahoo!
18 stycznia 2012, 11:44Współzałożyciel Yahoo! Jerry Yang na dobre zrezygnował z pracy w firmie. Yang, który wraz z Davidem Filo założył Yahoo! w 1995 roku był od marca 1995 członkiem zarządu, a pomiędzy czerwcem 2007 a styczniem 2009 sprawował funkcję dyrektora wykonawczego firmy.

Układ odpornościowy noworodków silniejszy niż sądzono
22 września 2014, 12:11Układ odpornościowy noworodków jest o wiele silniejszy niż dotąd sądzono.

Samozwijające się niby-koralowce oczyszczą wodę z metali ciężkich
24 lipca 2015, 10:40Nowy materiał, który przypomina koralowce, może skuteczniej usuwać toksyczne metale ciężkie, np. rtęć, z oceanów.

Język bąbelków
16 października 2009, 16:52Dlaczego szampan czy inne fermentowane napoje zawierające dwutlenek węgla najlepiej smakują tuż po otwarciu butelki? Nie chodzi tylko o świeżość i temperaturę, lecz o to, że receptory smakowe naszego języka są w stanie wyczuć bąbelki, a te z czasem się przecież ulatniają.

Teoretyczne manipulowanie czasoprzestrzenią
16 listopada 2010, 17:48Naukowcy z Imperial College London opracowali teoretyczną koncepcję manipulowania światłem przechodzącym w pobliżu obiektu. To oznacza, że teoretycznie możliwe jest ukrycie przed obserwatorem rozgrywających się wydarzeń tak, by nie zdawał on sobie z tego sprawy.

Wiemy, dlaczego tygrys jest biały
24 maja 2013, 08:35Rzadko spotykane białe tygrysy występują obecnie głównie w ogrodach zoologicznych. Jak się okazuje, ich jasne wybarwienie futra jest spowodowane zmianą w pojedynczym genie