![](/media/lib/389/n-bakterieludziezwierzaki-a9799310f652a1c1400b1747e8ca925c.jpg)
Z nastaniem rolnictwa ludzi zaczęły atakować nowe patogeny
25 lutego 2020, 04:58Wraz z pojawieniem się rolnictwa i hodowli, pojawiły się też bakterie wywołujące u ludzi nowe nieznane wcześniej choroby. Do takich wniosków doszedł międzynarodowy zespół naukowy, który badał genomy Salmonella enterica uzyskane ze szkieletów sprzed tysięcy lat
![](/media/lib/169/n-szare-ciasteczka-32a14422cf03bee325bda84706296fa1.jpg)
Wytrzymała salmonella
23 grudnia 2015, 11:36Patogeny takie jak salmonella, mogą przetrwać w ciastkach nawet pół roku. Do takich wniosków doszli naukowcy z University of Georgia, którzy badali rosnącą liczbę zatruć pokarmowych związanych z produktami o niskiej zawartości wody.
![](/media/lib/198/n-laboratorium-0455475b47864a263589d2c7e8036cc1.jpg)
Doustna szczepionka przeciwko salmonellozie
20 grudnia 2016, 14:09Powstała doustna szczepionka przeciwko bakteriom wywołującym salmonellozę.
![Salmonella © Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH](/media/lib/15/1190717909_939914-85699c489db1f9bef6ef811987717bcf.jpeg)
Salmonella ochroni przed zapaleniem płuc
12 lipca 2008, 15:43Badacze z Instytutu Biodesignu należącego do Uniwersytetu Stanu Arizona stworzyli nowy typ szczepionki opartej o bakterie rodzaju Salmonella. Nowa metoda ma szansę stać się skutecznym i powszechnym sposobem ochrony przed wieloma chorobami zakaźnymi.
![Salmonella © Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH](/media/lib/15/1190717909_939914-85699c489db1f9bef6ef811987717bcf.jpeg)
Śmiertelna bakteria z kosmosu
25 września 2007, 10:54Podróż statkiem kosmicznym nie jest zbyt zdrowa dla ludzi. Osłabia kości, mięśnie i system immunologiczny. Zupełnie inny efekt wywiera jednak na pałeczki Salmonelli.
![Salmonella © Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH](/media/lib/15/1190717909_939914-85699c489db1f9bef6ef811987717bcf.jpeg)
Przeciwrakowa Salmonella
19 listopada 2009, 00:23Naukowcy z University of Massachusetts poinformowali o opracowaniu nowej metody walki z nowotworami. Ich pomysł opiera się na wykorzystaniu bakterii dostarczających do patologicznej tkanki substancji skłaniającej nieprawidłowe komórki do samobójczej śmierci, czyli apoptozy.
![](/media/lib/120/n-przyprawy-f2af1cd2ddae08b06b0fb1f4baeb1a05.jpg)
Plazmą w pieprz i paprykę
11 marca 2016, 18:55Źle oczyszczone przyprawy, np. słodka papryka czy pieprz, mogą zawierać duże ilości drobnoustrojów, w tym chorobotwórczych jak np. bakterie Salmonella. Wtedy nie tylko zagrażają zdrowiu, ale też psują sery czy wędliny, do których je dodano. Naukowcy opracowali nową metodę oczyszczania przypraw za pomocą plazmy.
![](/media/lib/145/n-bol-brzucha-19d7e0e94796c26dc0c3abb018d665d4.jpg)
Antybiotyki zwiększają ilość składników odżywczych dla patogenów
17 czerwca 2016, 12:06Amerykańscy naukowcy ujawnili mechanizm, za pośrednictwem którego antybiotyki zmieniają mikrobiom, zwiększając ilość składników odżywczych sprzyjających rozwojowi patogenów, w tym przypadku bakterii z rodzaju Salmonella.
![](/media/lib/147/n-e.-coli-20411d7810fb1a73886b75867e0e1372.jpg)
WHO opublikowała listę bakterii, na które najpilniej potrzeba leków
28 lutego 2017, 06:32Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) sporządziła pierwszą w historii listę lekoopornych bakterii, które w największym stopniu zagrażają ludzkiemu zdrowiu i najpilniej wymagają stworzenia nowych leków.
![](/media/lib/289/n-tabletki-e5426c2dfd94c1dce1a8c744d8cdf671.jpg)
Kropki kwantowe wspomagają antybiotyki w walce z lekoopornymi patogenami
5 października 2017, 11:12Kropki kwantowe mogą zwiększyć skuteczność istniejących antybiotyków, przez co wpływają one na lekooporne patogeny.