Zagrożone żyrafy

25 listopada 2014, 13:00

W ciągu ostatnich 15 lat populacja żyraf zmniejszyła się aż o ponad 40%. Jeszcze na początku bieżącego stulecia w Afryce żyło około 140 000 tych zwierząt. Przyczyną tak gwałtownego spadku populacji jest – podobnie jak i w przypadku innych gatunków – utrata habitatów, ich fragmentacja oraz polowania i kłusownictwo.



Microsoft załatał niezwykle poważną dziurę

11 lutego 2015, 09:34

Wraz z wczorajszym Patch Tuesday Microsoft opublikował poprawkę dla bardzo poważnej dziury w systemie Windows. Błąd występował we wszystkich urządzeniach korzystających z Active Directory. Został odkryty przez firmę JAS Global Advisors, która nadała mu nazwę JASBUG.


Gorące wody zagrażają ekosystemowi Pacyfiku

17 kwietnia 2015, 12:59

U zachodnich wybrzeży USA i Kanady pojawiło się groźne zjawisko. Od 1,5 roku naukowcy obserwują wielką bańkę niezwykle ciepłej wody rozciągającej się od Juneau na Alasce po Zatokę Kalifornijską


Wypalają i szkodzą samym sobie

10 sierpnia 2015, 08:07

NASA przeprowadziła pierwsze badania satelitarne pożarów w Afryce Północnej i ich wpływu na opady. Każdego roku około połowy pożarów, które mają miejsce na Ziemi, wybucha w Afryce. Tamtejsza ludność od wieków wypala roślinność by oczyścić glebę pod uprawy. Dym z tych pożarów wpływa na lokalną pogodę i wzorce opadów


Chiny wciąż atakują

20 października 2015, 08:25

Specjalizująca się w bezpieczeństwie IT firma CrowdStrike twierdzi, że pomimo zawartego porozumienia Chiny wciąż dokonują ataków na cele w USA. Niedawno oba kraje podpisały umowę o zaprzestaniu cyberataków


Śniadanie sposobem na uaktywnienie otyłych osób?

15 lutego 2016, 12:44

Jedzenie śniadań nie powoduje spadku wagi, ale sprawia, że rano otyli ludzie są bardziej aktywni fizycznie. Dodatkowo w ciągu dnia mniej jedzą.


Stłuszczenie wątroby

Mikrograwitacja wiąże się z uszkodzeniem wątroby?

21 kwietnia 2016, 10:16

U myszy wysłanych w podróż pozaziemską na pokładzie wahadłowca Atlantis zauważono wczesne objawy uszkodzenia wątroby.


Czekolada z dodatkiem 50% wołowiny

21 czerwca 2016, 12:38

Mustafa Farouk, technolog żywności z Ag Research, stworzył wysokobiałkową czekoladę zawierającą 50% wołowiny. Chce zachęcić do niej ludzi, współpracując ze sklepem Devonport Chocolates z Auckland.


Testują nowy system chłodzenia centrów superkomputerowych

1 września 2016, 10:08

David J. Martinez, badacz z Sandia National Laboratories, opracował nowatorski system chłodzenia wielkich centrów bazodanowych. Thermosyphon Cooler Hybrid System działa podobnie do lodówki, ale nie potrzebuje kompresora


Jad dziobaka pomoże w leczeniu cukrzycy?

30 listopada 2016, 06:01

Będące stekowcami dziobak i kolczatka wytwarzają zmodyfikowany glukagonopodobny peptyd 1 (ang. glucagon-like peptide-1, GLP-1), który nie rozkłada się tak szybko jak u ludzi.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy