Glikoproteina z mleka pomaga zwalczać skutki uboczne chemioterapii
27 września 2018, 10:55Susan Duncan i Aili Wang z Virginia Tech sprawdzały, czy laktoferyna, glikoproteina występująca w wielu płynach ustrojowych i wydzielinach gruczołów, np. w mleku i ślinie, może się przydać w terapii wywołanych chemioterapią zaburzeń smaku i powonienia. Wyniki ich badań są bardziej niż obiecujące.
Chmurny apetyt na naukę
25 marca 2010, 13:06Osoby, które przychodzą na uczelniane dni otwarte w pochmurne dni, częściej decydują się na złożenie tam podania o przyjęcie.
Samica skrajnie zagrożonego nosorożca zareagowała na leczenie
5 stycznia 2015, 13:08Czterdziestoletnia Nola, jedna z czterech pozostałych na Ziemi samic nosorożca białego północnego (Ceratotherium simum cottoni), zapadła na zakażenie bakteryjne. Na szczęście podopieczna San Diego Zoo Safari Park wydaje się reagować na antybiotykoterapię.
Dlaczego, kiedy i gdzie komary gryzą ludzi? Decydują o tym klimat i urbanizacja
27 lipca 2020, 16:45Na świecie żyje 3500 gatunków komarów. Większość z nich żywi się na wielu różnych gatunkach zwierząt. Jednak niewielka część komarów wyewoluowała tak, by ich ulubioną ofiarą był człowiek. Grupa naukowców z Princeton University postanowiła zbadać, jak to się stało, że niektóre gatunki komarów szczególnie upodobały sobie ludzi.
Zdrowe napoje gazowane nie istnieją
24 lipca 2007, 09:42Bezpieczne napoje gazowane nie istnieją. Wszystkie, nawet te dietetyczne, mogą zwiększać ryzyko chorób serca i cukrzycy.
Zaburzona praca układu endokannabinoidowego = anoreksja i bulimia
2 listopada 2011, 11:18Za anoreksję i bulimię mogą odpowiadać nieprawidłowości w działaniu układu endokannabinoidowego.
Drzewa rozpoznają sarny po ślinie
13 września 2016, 10:17Drzewa poznają po ślinie, że ich pędy czy pączki zostały celowo uszkodzone przez żerujące sarny, a nie przez przypadkowe zaburzenia mechaniczne, np. burzę. Zaczynają wtedy wytwarzać więcej kwasu salicylowego, a pod jego wpływem - odbierających apetyt tanin.
Jak smakuje metal?
21 marca 2009, 00:02Ile smaków może wykryć język ssaka? Zdaniem ekspertów z firmy Nestlé, co najmniej sześć. Do listy smaków podstawowych dopisano bowiem doznanie związane z wykryciem kilku pospolitych metali.
Gdy złota rybka staje się nienasyconym potworem...
26 lutego 2013, 07:24Nazywane złotymi rybkami karasie złociste może i spełniają życzenia, ale raczej nie innych ryb z jeziora Tahoe na granicy stanów Nevada i Kalifornia. Trałujący inwazyjne gatunki amerykańscy naukowcy natrafili bowiem na okaz ważący niemal 2 kg i mierzący prawie 46 cm.
Słonie tworzą w trąbie staw, dzięki któremu mogą ścisnąć, podnieść i zjeść drobne obiekty
25 października 2018, 05:15Próbując zaspokoić duży apetyt, słonie muszą być w stanie zjeść bardzo różnorodne produkty: zarówno spore, jak i małe. By ustalić, jak sobie z tym radzą, Amerykanie prowadzili latem 2017 r. kilkutygodniowy eksperyment na 34-letniej słonicy z Zoo Atlanta. Okazało się, że by chwycić drobniejsze obiekty, tworzyła w trąbie coś w rodzaju stawu.