Jedno awokado dziennie pomaga zapobiegać miażdżycy

29 października 2019, 05:10

Badacze z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii wykazali, że u dorosłych z nadwagą bądź otyłością spożywanie 1 awokado dziennie wiąże się z niższym poziomem frakcji małych gęstych LDL oraz utlenionych lipoprotein niskiej gęstości. To zaś oznacza obniżone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.


Księgarnia PWN - Gwiazdka 2024

Wyciąg z nasion awokado ma obiecujące właściwości przeciwzapalne

15 marca 2019, 12:32

Ekstrakt z nasion awokado (ang. colored avocado seed extract, CASE) ma obiecujące właściwości przeciwzapalne.


Naklejka wydłuża czas przydatności owoców do spożycia i zapobiega ich wyrzucaniu

14 grudnia 2018, 12:46

Pewna malezyjska firma twierdzi, że oferowana przez nią naklejka zapobiega psuciu owoców nawet przez 2 tygodnie. StixFresh zawiera substancje opóźniające dojrzewanie, dzięki czemu owoce dłużej pozostają świeże.


Ogromne zapotrzebowanie napędza czarny rynek awokado

14 sierpnia 2018, 05:18

Popularność awokado jest w Nowej Zelandii tak duża, że w szkółkach i sklepach ogrodniczych obowiązują zapisy na długie listy oczekujących na sadzonki.


Witamina B6 sposobem na zapamiętywanie snów

30 kwietnia 2018, 10:53

Zażywanie witaminy B6 pomaga ludziom w przypominaniu snów.


Wyrzucane łuski nasienne awokado zawierają wiele cennych związków

22 sierpnia 2017, 05:31

Łupina nasienna awokado to, zgodnie z wynikami najnowszych badań, kopalnia związków, które mogą znaleźć zastosowanie w leczeniu różnych chorób, polimerach i kosmetykach.


Odkrycie z Huaca Prieta przełomowe dla zrozumienia ewolucji społeczeństw starożytnego Peru

25 maja 2017, 12:30

W Huaca Prieta na peruwiańskim wybrzeżu, które zostało zasiedlone przed niemal 15 000 lat, dokonano przełomowego odkrycia dotyczącego starożytnych społeczeństw z tamtego regionu. W latach 2007-2013 odkopano tam tysiące artefaktów, w tym zdobione kosze


Klucz do obniżenia ciśnienia - wyższe spożycie potasu

6 kwietnia 2017, 16:13

Spożywanie produktów bogatych w potas (K), takich jak bataty, awokado, szpinak czy banany, może być kluczem do obniżenia ciśnienia - twierdzi dr Alicia McDonough, neurobiolog z Uniwersytetu Południowej Kalifornii.


Nie chcą milionów Google'a

16 grudnia 2016, 09:49

Pewna rodzina z Doliny Krzemowej nie chce milionów Google'a i odmawia sprzedania koncernowi swojej niewielkiej farmy. Mimo to, że za działkę wielkości około 0,4 hektara firma mogła zaoferować 5-7 milionów dolarów


Promieniotwórcze cegły i awokado

10 października 2016, 13:06

By pomóc ludziom umieścić informacje o radioaktywności w szerszym, znanym kontekście, ekipa Roberta Hayesa z Uniwersytetu Stanowego Północnej Karoliny zmierzyła promieniowanie obiektów codziennego użytku.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy