Szczepionka DNA na cukrzycę typu 1.
28 czerwca 2013, 11:51Niedawno zakończyły się testy kliniczne szczepionki DNA na cukrzycę typu 1. Wyniki wydają się zachęcające, sugerując, że może ona wybiórczo zwalczać nieprawidłową reakcję immunologiczną.
Zwiększenie spożycia czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.
25 czerwca 2013, 10:38Amerykańscy badacze sprawdzali, jak wpływają na ludzi zmiany w zakresie ilości spożywanego mięsa. Okazało się, że gdy dieta zaczynała zawierać więcej czerwonego mięsa, rosło ryzyko cukrzycy typu 2. Kiedy ktoś decydował się jeść go mniej, zagrożenie cukrzycą typu 2. spadało.
Spacer po każdym posiłku odgoni widmo cukrzycy
12 czerwca 2013, 11:44U starszych ludzi krótkie 15-minutowe spacery po posiłku zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2. Zjawisko to można wytłumaczyć ograniczeniem wzrostu poziomu glukozy we krwi.
Otyłość i pomijanie pokoleniowe
6 czerwca 2013, 09:53Problemy zdrowotne związane z otyłością, np. choroby serca, mogą oszczędzić jedno pokolenie, ujawniając się dopiero w następnej generacji. Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu odkryli, że umiarkowanie otyłe kobiety mogą wpłynąć na wagę urodzeniową i ryzyko zagrożenia cukrzycą wnucząt, mimo że tego typu skutki nie ujawniły się u ich własnych dzieci.
Brak kontrolującego zrzutu prowadzi do cukrzycy
22 maja 2013, 11:29Naukowcy z Melbourne zidentyfikowali glikoproteinę CD52, która może zahamować lub odwrócić cukrzycę typu 1. na wczesnych etapach, gdy jeszcze nie dojdzie do uszkodzenia wysp trzustkowych.
Palacze marihuany lepiej kontrolują poziom cukru
16 maja 2013, 10:25Analizując dane z National Health and Nutrition Survey (NHANES), naukowcy zauważyli, że u obecnych użytkowników marihuany poziom insuliny na czczo pozostaje znacząco niższy, mniejsze jest też prawdopodobieństwo, że wystąpi u nich insulinooporność. Wyniki są istotne statystycznie nawet po wykluczeniu chorych ze zdiagnozowaną cukrzycą.
Odkryto peptyd łączący cukrzycę typu 1. z miażdżycą
8 maja 2013, 11:42Cukrzyca typu 1. zwiększa ryzyko chorób serca, stymulując produkcję kalprotektyny. Peptyd ten wpływa na stężenie komórek układu odpornościowego, co skutkuje nasileniem procesu tworzenia blaszek miażdżycowych.
Odkryto defekt monogenetyczny skutkujący cukrzycą typu 1.
6 marca 2013, 12:57Szwajcarskie badania zidentyfikowały pojedynczą mutację, która może prowadzić do cukrzycy typu 1. i innych chorób autoimmunologicznych.
Wyleczyli cukrzycę typu 1. u psów
11 lutego 2013, 10:40Zespół Fàtimy Bosch z Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) wykazał, że można wyleczyć cukrzycę typu 1. u dużych zwierząt za pomocą pojedynczej sesji terapii genowej.
Kontakt z pestycydami zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.
8 lutego 2013, 18:09Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie wykazali, że istnieje bezpośredni związek między obecnością w organizmie stałych zanieczyszczeń organicznych (ang. Persistent Organic Pollutants, POPs) a rozwojem cukrzycy typu 2.