Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych
Barnes & Noble wycofa się z giełdy?
26 lutego 2013, 18:39Leonard Riggio, największy udziałowiec firmy Barnes & Noble chce pójść w ślady Michaela Della i proponuje wycofanie firmy z giełdy. Barnes & Noble przeżywa spore trudności i musi mierzyć się z potężną konkurencją na rynku księgarskim
Europejscy kuzyni
9 maja 2013, 08:17Europejczycy są ze sobą bliżej spokrewnieni niż dotychczas sądzono. Badania przeprowadzone na 2257 osobach z 40 różnych populacji wykazały, że dwóch dowolnych Europejczyków ma z dużym prawdopodobieństwem wielu wspólnych przodków, którzy żyli około 1000 lat temu.
Gdzie ona patrzy, kiedy on tańczy?
25 lipca 2013, 09:43By sprawdzić, gdzie dokładnie patrzą pawice indyjskie (Pavo cristatus) podczas pokazu samca z ogonem, amerykańscy naukowcy przymocowali do ich głów specjalne kamery.
Archeolog na placu boju
17 września 2013, 06:40Specjaliści z Newcastle University idą w bój. Ponieważ chcą się dowiedzieć, jak ludzie walczyli w epoce brązu, testują repliki różnych rodzajów broni: miecze, topory, włócznie i tarcze. Techniki ataku i obrony mają być zaczerpnięte ze współczesnej oraz historycznej taktyki wojskowej.
Tatuaże upamiętniające ładnych inaczej
2 października 2013, 08:28Samantha Dempsey stworzyła tatuaże upamiętniające wymarłe gatunki niezbyt pięknych i mało charyzmatycznych zwierząt. Amerykanka podkreśla, że ładnym, czytaj pandzie wielkiej lub egzotycznym ptakom, jest łatwiej, bo zebranie funduszy na ich ochronę nie stanowi większego problemu. Co jednak w sytuacji, gdy komuś poskąpiono uroku?
Skutki tempa jedzenia u ludzi z różną wagą
30 grudnia 2013, 12:45Aby zbadać zależności między tempem jedzenia a spożyciem energii, zespół badaczy z Wydziału Kinezjologii Texas Christian University poprosił osoby z prawidłową wagą, nadwagą i otyłością o zjedzenie 2 posiłków w kontrolowanym środowisku. Przed i po posiłku pytano także o uczucia głodu i nasycenia.
Gryzonie uczą się szybciej, gdy bodziec pojawia się na podłodze labiryntu
27 lutego 2014, 11:17Ostrość wzroku szczurów i myszy jest największa, gdy zwierzęta te patrzą w dół. Zespół z Brown University odkrył, że kiedy bodziec wzrokowy jest rzutowany na podłogę, a nie ścianę labiryntu, zwierzęta opanowują rozwiązanie w 1/4-1/6 zwykłej liczby powtórzeń.
Zmodyfikowane komórki macierzyste walczą z alzheimerem
16 kwietnia 2014, 12:53Gdy naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine przeszczepili do mózgu myszy z objawami i zmianami patologicznymi alzheimera genetycznie zmodyfikowane nerwowe komórki macierzyste (nKM), zauważyli dochodzi do rozkładu głównego składnika neurotoksycznych złogów - beta-amyloidu (Aβ).
Microsoft zwolni 14% załogi
17 lipca 2014, 13:59Microsoft poinformował, że w przyszłym roku zwolni do 18 000 pracowników. Zwolnienia mają związek ze zmianami organizacyjnymi spowodowanymi przejęciem wydziału produkcji telefonów komórkowych Nokii oraz dostosowaniem koncernu do wymogów rynku.