Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych



Barnes & Noble wycofa się z giełdy?

26 lutego 2013, 18:39

Leonard Riggio, największy udziałowiec firmy Barnes & Noble chce pójść w ślady Michaela Della i proponuje wycofanie firmy z giełdy. Barnes & Noble przeżywa spore trudności i musi mierzyć się z potężną konkurencją na rynku księgarskim


DNA

Europejscy kuzyni

9 maja 2013, 08:17

Europejczycy są ze sobą bliżej spokrewnieni niż dotychczas sądzono. Badania przeprowadzone na 2257 osobach z 40 różnych populacji wykazały, że dwóch dowolnych Europejczyków ma z dużym prawdopodobieństwem wielu wspólnych przodków, którzy żyli około 1000 lat temu.


Gdzie ona patrzy, kiedy on tańczy?

25 lipca 2013, 09:43

By sprawdzić, gdzie dokładnie patrzą pawice indyjskie (Pavo cristatus) podczas pokazu samca z ogonem, amerykańscy naukowcy przymocowali do ich głów specjalne kamery.


Archeolog na placu boju

17 września 2013, 06:40

Specjaliści z Newcastle University idą w bój. Ponieważ chcą się dowiedzieć, jak ludzie walczyli w epoce brązu, testują repliki różnych rodzajów broni: miecze, topory, włócznie i tarcze. Techniki ataku i obrony mają być zaczerpnięte ze współczesnej oraz historycznej taktyki wojskowej.


Tatuaże upamiętniające ładnych inaczej

2 października 2013, 08:28

Samantha Dempsey stworzyła tatuaże upamiętniające wymarłe gatunki niezbyt pięknych i mało charyzmatycznych zwierząt. Amerykanka podkreśla, że ładnym, czytaj pandzie wielkiej lub egzotycznym ptakom, jest łatwiej, bo zebranie funduszy na ich ochronę nie stanowi większego problemu. Co jednak w sytuacji, gdy komuś poskąpiono uroku?


Skutki tempa jedzenia u ludzi z różną wagą

30 grudnia 2013, 12:45

Aby zbadać zależności między tempem jedzenia a spożyciem energii, zespół badaczy z Wydziału Kinezjologii Texas Christian University poprosił osoby z prawidłową wagą, nadwagą i otyłością o zjedzenie 2 posiłków w kontrolowanym środowisku. Przed i po posiłku pytano także o uczucia głodu i nasycenia.


Gryzonie uczą się szybciej, gdy bodziec pojawia się na podłodze labiryntu

27 lutego 2014, 11:17

Ostrość wzroku szczurów i myszy jest największa, gdy zwierzęta te patrzą w dół. Zespół z Brown University odkrył, że kiedy bodziec wzrokowy jest rzutowany na podłogę, a nie ścianę labiryntu, zwierzęta opanowują rozwiązanie w 1/4-1/6 zwykłej liczby powtórzeń.


Zmodyfikowane komórki macierzyste walczą z alzheimerem

16 kwietnia 2014, 12:53

Gdy naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine przeszczepili do mózgu myszy z objawami i zmianami patologicznymi alzheimera genetycznie zmodyfikowane nerwowe komórki macierzyste (nKM), zauważyli dochodzi do rozkładu głównego składnika neurotoksycznych złogów - beta-amyloidu (Aβ).


Główne wejście do kampusu Microsoftu

Microsoft zwolni 14% załogi

17 lipca 2014, 13:59

Microsoft poinformował, że w przyszłym roku zwolni do 18 000 pracowników. Zwolnienia mają związek ze zmianami organizacyjnymi spowodowanymi przejęciem wydziału produkcji telefonów komórkowych Nokii oraz dostosowaniem koncernu do wymogów rynku.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy