Hibernujący baribal pomoże ratować ludzi?
18 lutego 2011, 11:34Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda i Uniwersytetu Alaskańskiego w Fairbanks jako pierwsi szczegółowo zbadali 5 hibernujących baribali, zwanych inaczej niedźwiedziami amerykańskimi (Ursus americanus). Stwierdzili, że w czasie zimowego snu metabolizm tych zwierząt spada do 25% swego zwykłego natężenia. Jest on więc większy, niż sugerowałoby to obserwowane obniżenie temperatury.
Czarna herbata obniża ciśnienie krwi
26 stycznia 2012, 07:43Picie 3 razy dziennie kubka czarnej herbaty może znacząco obniżyć ciśnienie krwi. I to zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe (Archives of Internal Medicine).
USG dla tłoków
11 grudnia 2012, 08:54Profesor Rob Dwyer-Joyce z University of Sheffield opracował sposób na wykorzystanie ultradźwięków do sprawdzania efektywności pracy tłoków w cylindrach. Bardzo pilną sprawą jest poprawienie sprawności energetycznej silników samochodowych - mówi uczony
Niższy poziom cukru lepszy dla mózgu
25 października 2013, 11:54Nawet wśród osób, które nie mają cukrzycy, wyższy poziom cukru zwiększa prawdopodobieństwo problemów pamięciowych.
Winogronowa ochrona siatkówki
30 maja 2014, 09:18Dieta wzbogacona winogronami chroni strukturę i funkcje siatkówki.
Zidentyfikowano objawy zbliżającej się śmierci u chorych z nowotworami
11 lutego 2015, 11:26Naukowcy z University of Texas MD Anderson Cancer Center i brazylijskiej instytucji siostrzanej zidentyfikowali 8 symptomów fizycznych i poznawczych, które wiążą się z rychłą śmiercią pacjentów chorych na nowotwory.
Pomogą pokarmy z witaminą D, ale nie suplementy
12 lutego 2016, 17:18Wyższe spożycie w czasie ciąży pokarmów zawierających witaminę D (ale nie suplementów) wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju alergii u dzieci.
Dzikie słonie śpią najkrócej ze wszystkich lądowych ssaków
2 marca 2017, 10:59Dzikie słonie afrykańskie śpią najkrócej ze wszystkich lądowych ssaków.
Do podtrzymania masy mięśniowej starsi mężczyźni potrzebują więcej białka
22 listopada 2017, 13:57Starsi mężczyźni potrzebują więcej białka, by utrzymać rozmiary i siłę mięśni.
O korzystnych i niebezpiecznych dietach niskowęglowodanowych
20 sierpnia 2018, 12:46Spożywanie umiarkowanych ilości węglowodanów wydaje się najbardziej korzystne dla zdrowia, dowiadujemy się z najnowszego The Lancet. Badania, podczas których obserwowano ponad 15 400 Amerykanów biorących udział w Atherosclerosis Risk in Communities Study (ARIC) wykazały, że diety niskowęglowodanowa, gdy z węglowodanów pochodzi mniej niż 40% energii, oraz wysokowęglowodanowa (>70% energii) są powiązane ze zwiększoną śmiertelnością