Karotenoidy - najlepsi przyjaciele ptaków

16 lutego 2009, 23:16

Karotenoidy, grupa barwnych związków organicznych spotykanych w wielu gatunkach warzyw i owoców, odgrywają w fizjologii ptaków rolę znacznie istotniejszą niż dotychczas sądzono - udowadniają naukowcy z Uniwersytetu Stanu Arizona.


Księgarnia PWN - Gwiazdka 2024

Marchewka na męskość

13 maja 2007, 09:26

Ucznie z uniwersytetów w Glasgow i Exter twierdzą, że spożywanie pewnych substancji roślinnych spowalnia starzenie się. A samice różnych gatunków chętniej wybierają samca, który będzie długo żył.


Mszyca niczym pomidor

30 kwietnia 2010, 15:53

Mszyce grochowe (Acyrthosiphon pisum), zwane też grochowiankami, są jedynymi zwierzętami na świecie, które samodzielnie wytwarzają karotenoidy. Dotąd sądzono, że żółte, czerwone i pomarańczowe barwniki, będące naturalnymi przeciwutleniaczami oraz prekursorami witaminy A, wytwarzają jedynie rośliny, a zwierzęta muszą je sobie zapewnić, odpowiednio komponując dietę.


Owoce i warzywa lepsze od opalania

11 stycznia 2011, 11:41

To nie opalanie, ale zjadanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie stanowi najlepszy sposób na uzyskanie zdrowego, rozświetlonego wyglądu skóry.


Zestresowana i zdrowsza

21 lipca 2009, 10:19

O szkodliwości herbicydów powiedziano i napisano wiele, dlatego mało kto spodziewałby się tego, co ogłosili ostatnio badacze z University of Tennessee. Wg nich, jeden z odchwaszczaczy – mezotrion - sprawia, że kukurydza staje się bogatsza w składniki odżywcze.


Już wiadomo, dzięki któremu genowi marchewki są pomarańczowe

10 maja 2016, 09:30

Naukowcy odkryli gen warunkujący gromadzenie w korzeniu marchwi karotenoidów, czyli barwników nadających mu piękny pomarańczowy kolor.


Pociąga nas 'zdrowy wygląd', który nie odzwierciedla faktycznego stanu zdrowia

14 lutego 2017, 11:42

Choć żółte i czerwone zabarwienie skóry jest u białych mężczyzn postrzegane jako bardziej atrakcyjne, badania wykazały, że taki koloryt cery niekoniecznie stanowi oznakę dobrego zdrowia.


Biodostępność składników sałatki zależy od rodzaju dressingu

20 czerwca 2012, 18:40

W sałatkach znajduje się dużo witamin i składników odżywczych. To jednak, jaką ich część wykorzystamy, zależy od rodzaju i ilości dressingu (Molecular Nutrition & Food Research).


Jajko w sałatce zwiększa wchłanianie karotenoidów

9 czerwca 2015, 06:19

Dodanie jajka do sałatki z dużą ilością warzyw to skuteczna metoda zwiększenia wchłaniania karotenoidów, czyli rozpuszczalnych w tłuszczach związków, które pomagają zmniejszyć stan zapalny i stres oksydacyjny.


Sfosylizowana skóra ujawniła pełnię swoich barw

4 kwietnia 2016, 13:03

Naukowcy odtworzyli ubarwienie prehistorycznego węża. Przedstawiciel rodziny połozowatych był zielono-czarny i przed 10 mln lat w późnym miocenie zamieszkiwał zarośla w okolicach Teruel w dzisiejszej Hiszpanii.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy