![](/media/lib/126/n-dotcom-dff3faa35e4463768e9aacd0332ac341.jpg)
Dotcom domaga się wielomilionowego odszkodowania
16 września 2013, 18:20Kim Dotcom, założyciel serwisu Megaupload, złożył do sądu pozew przeciwko nowozelandzkiej policji oraz agencji wywiadowczej GCSB. Dotcom domaga się wielomilionowego odszkodowania za nielegalny nalot policji na jego posiadłość
![](/media/lib/354/n-plastikrast-bac31e5a4041f5919e6c2e5bc125f344.jpg)
Plastikrast - nowa forma zanieczyszczenia plastikiem
25 czerwca 2019, 18:40Naukowcy z portugalskiego Centrum Nauk Morskich i Środowiskowych (MARE) odkryli nową formę zanieczyszczenia plastikiem. Do złudzenia przypomina ona nalot czy skorupkę na skałach; od tego pochodzi zresztą jej angielska nazwa plasticrust. Zjawisko to zaobserwowano na Maderze, portugalskim archipelagu położonym na Oceanie Atlantyckim.
![](/media/lib/125/n-monarch-0e8e4e2e8060b6d543efee5c2f6cebfa.jpg)
Nalot na tartaki zagrażające monarchom
21 września 2016, 10:55Specjalna jednostka meksykańskiej policji wkroczyła 12 września do 7 tartaków w pobliżu górskiego rezerwatu danaida wędrownego (Danaus plexippus) w stanie Michoacán. Stróże prawa walczą w ten sposób z nielegalnym wyrębem, zagrażającym zimowej migracji monarcha.
![](/media/lib/33/800px-arabidopsis_thaliana_inflorescencias-65bf6e00e93618ebefb73770a20d5652.jpg)
Przygotowują się nocą na poranny atak
3 lutego 2011, 11:54Dzięki zależnemu częściowo od światła układowi odpornościowemu rzodkiewniki pospolite (Arabidopsis thaliana), rośliny zielne należące do rodziny kapustowatych, doskonale bronią się przed atakującymi je o świcie lęgniowcami z gatunku Hyaloperonospora arabidopsidis.
![](/media/lib/547/n-bombardowanie-825e7fe6647973da77fef3ba8cbfea92.jpg)
Ukraiński system wczesnego ostrzegania pomógł uniknąć wielu ofiar. Jego efektywność jednak spada
26 kwietnia 2023, 10:17System wczesnego ostrzegania oraz zachowanie się ludności aż o 45% zmniejszyły liczbę cywilnych ofiar napaści Rosji na Ukrainę w ciągu pierwszych kilku miesięcy, informują naukowcy z University of Michigan (UMich), University of Chicago oraz Ipsos. To pierwsze badania, w których połączono innowacyjną metodologię i dogłębną wiedzę geopolityczną do przeprowadzenia analizy efektywności współczesnych systemów ostrzegania podczas ataków powietrznych. Wnioski z badań przydadzą się nie tylko Ukrainie, ale i 39 innym krajom, które stworzyły podobne systemy ostrzegania.
![](/media/lib/47/korona-z-wody-a9562abd1fe7293b8b819dce01478200.jpg)
Tania i prosta metoda pozyskiwania wodoru z wody
17 maja 2011, 16:52Naukowcy z australijskiego Monash University we współpracy z uczonymi z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis wpadli na trop odkrycia, które może pozwolić na opracowanie taniego i prostego sposobu rozkładu wody na tlen i wodór
Bakterie czyszczą freski
10 czerwca 2011, 09:25Bakterie są przez ludzi wykorzystywane do wielu celów: bez nich nie mielibyśmy choćby jogurtu czy kefiru albo biologicznego oczyszczania ścieków. Po raz pierwszy w historii nauki bakterie będą jednak oczyszczać dzieła sztuki. Eksperyment objął m.in. XVII-wieczne freski Antonia Palomino (Acislo Antonio Palomino de Castro y Velasco) w kościele Św. Janów w Walencji.
![](/media/lib/62/orka-3512b647177867c3d255dccc28db411d.jpg)
Tropiki - SPA dla orek
31 października 2011, 18:20Czemu żywiące się fokami orki (typ B) odbywają błyskawiczne podróże z Antarktyki do wód tropikalnych? Naukowcy z NOAA uważają, że cieplejsze wody pozwalają na szybszą regenerację skóry i oczyszczenie jej z powłoki różnych organizmów, w tym glonów.
![](/media/lib/118/n-medytacja-fe265df2ed42d279d50461253de9cbd5.jpg)
Medytacja zwiększa dostęp do danych z nieświadomości
8 czerwca 2012, 10:41Medytacja zen zwiększa dostępność informacji prezentowanych podprogowo (Consciousness and Cognition).
![](/media/lib/23/1203526113_421019-4b972abc6ccaa3f0e26576a3480d8ea3.jpeg)
Koniec z kwitnącą czekoladą
20 lutego 2008, 16:35Chemicy z Wielkiej Brytanii i Holandii wypracowali sposób, by czekolady i pomadki zachowywały swój apetyczny wygląd. Odkryli substancję, która zapobiega tworzeniu się na ich powierzchni szarawego nalotu, nazywanego fachowo kwiatem tłuszczowym (ang. fat bloom). Powstaje on wtedy, gdy słodycze są przechowywane w za wysokiej temperaturze. Tłuszcz się wytapia, a następnie ponownie zastyga (Journal of Agricultural and Food Chemistry).