![](/media/lib/42/ewolucja-31a6b849276d3c88206aa47dd7ab772a.jpg)
Ardi to nie nasz przodek?
17 lutego 2011, 12:17Antropolodzy z George Washington University i New York University kwestionują ostatnie odkrycia dotyczące ewolucji człowieka. W piśmie Nature ukaże się wkrótce artykuł The evolotionary context of the first hominins, którego autorzy starają się powściągnąć entuzjazm swoich kolegów i przyglądają się szczątkom nazwanym Orrorin, Sahelanthropus i Ardipithecus.
![](/media/lib/28/muszka-owocowa-92d99b516cbdeb4d761a5a1572fd52e3.jpg)
Owocówki odróżniają izotopy wodoru
16 lutego 2011, 15:51Muszki owocowe (Drosophila melanogaster) potrafią odróżnić dwa izotopy wodoru: prot ("zwykły" wodór) i deuter (D). Odkrycie to dużo wnosi do rozumienia działania powonienia. Wiele wskazuje bowiem na to, że dla rozpoznania zapachu istotniejsza jest częstotliwość drgań wiązań niż kształt cząsteczki.
![Aedes aegypti](/media/lib/21/1201275116_140828-59a916bdc6e1974f96fa7b9eb86e3d0e.jpeg)
Szczepienie komarem
16 lutego 2011, 15:21Naukowcy z Tulane University i indyjskiej firmy Gennova Biopharmaceuticals, którzy pracują w ramach założonego przez Fundację Gatesów programu PATH Malaria Vaccine Initiative (MVI), opracowali nowatorski sposób dostarczania szczepionek przeciwko malarii.
![](/media/lib/75/cover-photo-c1858109699e2042017b824098c146e0.jpg)
Pająk, który lubi zapach noszonych skarpet
16 lutego 2011, 11:13Dla Evarcha culicivora, pająka z rodziny skakunów, pociągający jest zapach przepoconych skarpet. Tym samym naukowcy wykazali, że podobnie jak przenoszące zarodźce malarii komary Anopheles gambiae, wabią je zapachy wydzielane przez ludzkie ciało.
![](/media/lib/75/studencistanford-538bcc1b97b4433b0e26e7da4a08d3ec.jpg)
Dwustronna komunikacja radiowa jest możliwa
15 lutego 2011, 12:49Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda ogłosili koniec jednokierunkowej komunikacji radiowej. Opracowali oni urządzenie, które potrafi jednocześnie odbierać i wysyłać sygnały na tej samej częstotliwości.
![](/media/lib/58/van-gogh-f51ae83ff7dd9f4c43ead924a6909d62.jpg)
Czemu van Gogh staje się brązowy?
15 lutego 2011, 11:37Obrazy Vincenta van Gogha, ze słynną serią słoneczników na czele, blakną szybciej od obrazów współczesnych Holendrowi malarzy. Dzieje się tak ponoć z powodu wykorzystywanej przez niego techniki uzyskiwania żółci.
![](/media/lib/75/anoreksja-eb4a33108276064e2b352541c6e86299.jpg)
Zaburzeń odżywiania portret własny
15 lutego 2011, 10:22Autoportrety kobiet z zaburzeniami odżywiania są inne od rysunków zdrowych kobiet z prawidłową masą ciała. Psycholodzy uważają, że na podstawie charakterystycznych elementów będzie można wychwycić osoby chore bądź podatne na anoreksję czy bulimię (The Arts in Psychotherapy).
![](/media/lib/74/mozgopodobny-obiekt-246fffa47865a26df923e12e3632bf93.jpg)
Wzmocnienie percepcji stymulacją magnetyczną
15 lutego 2011, 10:16Naukowcy z Uniwersytetu w Glasgow i Uniwersyteckiego College'u Londyńskiego zauważyli, że można wzmocnić postrzeganie konkretnych bodźców wzrokowych w natłoku innych bodźców, stosując rytmiczną przezczaszkową stymulację magnetyczną (ang. rhythmic transcranial magnetic stimulation, rTMS) o odpowiednio dobranej częstotliwości.
![](/media/lib/75/dna-a2532c203cd8e5962c022f02f6d9af90.jpg)
Bakteria przejęła ludzkie DNA
14 lutego 2011, 12:50Po raz pierwszy w historii zauważono włączenie fragmentu ludzkiego DNA do genomu bakterii. Naukowcy z Northwestern University stwierdzili, że Neisseria gonorrhoeae, bakteria powodująca rzeżączkę, stosunkowo niedawno zaczęła korzystać z naszego DNA.
![](/media/lib/47/lesne-owoce-874726be78951c36932d788d89e4a18d.jpg)
Jagody chronią przed parkinsonizmem
14 lutego 2011, 12:42W przypadku kobiet i mężczyzn, którzy regularnie jedzą jagody, zmniejsza się ryzyko zachorowania na parkinsonizm. Okazuje się także, że panowie obniżą je jeszcze bardziej, uwzględniając w swoim menu jabłka, pomarańcze i inne produkty obfitujące w przeciwutleniające flawonoidy.