Smażenie smażeniu nierówne
19 lutego 2010, 09:53Smażenie mięsa na kuchence gazowej jest bardziej szkodliwe dla zdrowia od smażenia na płycie elektrycznej. Powodem są różnice w składzie powstających wtedy wyziewów kuchennych (Occupational and Environmental Medicine).
Ból fizyczny i społeczny nie są wcale tożsame
19 listopada 2014, 11:46Przez ostatnią dekadę naukowcy uznawali, że ból fizyczny i związany z odrzuceniem (społeczny) są przez mózg przetwarzane w ten sam sposób. Najnowsze badania zespołu z Uniwersytetu Kolorado w Boulder pokazują jednak, że to nieprawda i że wykorzystują one odrębne obwody neuronalne.
CHEOPS wystartował, a wraz z nim OPS-SAT, przy którym pracowali polscy naukowcy
18 grudnia 2019, 12:46CHEOPS, pierwszy europejski satelita, którego wyłączonym celem jest badanie planet pozasłonecznych, wystartował przed trzema godzinami z kosmodromu Kourou w Gujanie Francuskiej. W przeciwieństwie do innych tego typu misji CHEOPS (Characterising Exoplanet Satellite) nie będzie szukał nowych planet, ale badał te już znalezione.
Poważny błąd w OpenSSL
5 marca 2010, 19:14Eksperci odkryli niezwykle groźną dziurę w OpenSSL - najpopularniejszym pakiecie kryptograficznym. Problem jest o tyle poważny, że opensource'owy pakiet jest wykorzystywany przez olbrzymią liczbę oprogramowania i wiele systemów operacyjnych. Otwarta implementacja SSL jest używana do tworzenia kluczy kryptograficznych, zarządzania certyfikatami, obliczania funkcji skrótu czy szyfrowania danych.
Dieta, która pomaga zniknąć
11 grudnia 2014, 07:27Jednorożce długonose (Oxymonacanthus longirostris) nie tylko wyglądają jak koralowce, którymi się żywią i w których znajdują schronienie, ale i pachną jak one. Jak podkreśla dr Rohan Brooker z Georgia Institute of Technology, to pierwszy dowód na to, że dieta pomaga zwierzętom uzyskać kamuflaż chemiczny.
Zarządzanie połowami ryb przynosi dobre wyniki
14 stycznia 2020, 14:45Naukowcy z University of Washington informują, że niemal połowa odławianych ryb pochodzi z naukowo monitorowanych zasobów, których średnia obfitość wzrasta. Wszystko wskazuje na to, że odpowiednie zarządzanie światowymi połowami procentuje. Dzięki temu monitorowane populacje albo utrzymują się na tym samym poziomie, albo ich liczebność rośnie.
Żywieniowa wskazówka z odwłoka
2 kwietnia 2010, 12:40Autorzy najnowszego studium dotyczącego wyboru pokarmu u pszczół zidentyfikowali gen, który odpowiada za podejmowanie decyzji o przyniesieniu do kolonii białek (pyłku) lub węglowodanów (nektaru).
Kawa i herbata chronią mózg
8 stycznia 2015, 10:54W ostatnich latach pojawiły się badania, które mogą sugerować, że kawa i herbata chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi, jak choroby Alzheimera i Parkinsona oraz przed depresją.
"Zegarek" monitoruje chemię organizmu
4 lutego 2020, 12:21Urządzenie wielkości zegarka może monitorować chemię organizmu, by pomóc w poprawie osiągów sportowych czy zidentyfikować ewentualne problemy zdrowotne. Jego twórcy uważają, że potencjalnych zastosowań jest wiele: od wykrywania odwodnienia po monitorowanie regeneracji organizmu.
Walcz lub uciekaj (lub wiąż się w grupy)
21 kwietnia 2010, 10:08Dotąd forsowano teorię, że w obliczu zagrożenia uciekamy lub walczymy. Teraz niektórzy psycholodzy twierdzą jednak, że w taki sposób zachowują się mężczyźni. Stres wzbudza w nich agresję, podczas gdy kobiety stają się wtedy uspołecznione – starają się opiekować innymi i utrzymywać kontakty w grupie. Wg Shelley Taylor z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles, zwolenniczki nowej hipotezy, panie starają się w ten sposób chronić potomstwo.