Dieta wegetariańska a niedokrwistości
30 kwietnia 2024, 08:40![](/media/lib/112/n-limonki-822836c24c1546ac48ee85288c4dc7f2.jpg)
Dieta bogata w przeciwutleniacze zmniejsza ryzyko raka trzustki
24 lipca 2012, 12:03Zwiększone spożycie przeciwutleniających witamin C i E oraz selenu może obniżyć ryzyko rozwoju raka trzustki aż o 2/3.
Anemie w pigułce
20 maja 2024, 07:12Niedokrwistość (anemia) → stan charakteryzujący się obniżeniem stężenia hemoglobiny w jednostce objętości krwi poniżej normy, w zależności od wieku i płci.
![© 3pom](/media/lib/19/1197379644_414890-583a6b8d3a8382b05747bdad9679d923.jpeg)
Tradycyjne leki to nie doping
11 grudnia 2007, 13:24Komitet organizacyjny Olimpiady w Pekinie poinformował, że sportowcy będą mogli zażywać leki tradycyjnej medycyny chińskiej, nie ryzykując przy tym, że testy antydopingowe wypadną pozytywnie. Będą tylko musieli przestrzegać zasad ich stosowania.
![](/media/lib/60/otylosc-f43c936418f4c3c01c5dd283970beb07.jpg)
Niedobór witaminy D prowadzi do otyłości
10 listopada 2010, 17:05Dzieci, u których występują niedobory witaminy D, gromadzą więcej tkanki tłuszczowej wokół talii i tyją szybciej od rówieśników z prawidłowym poziomem tego związku (American Journal of Clinical Nutrition).
![](/media/lib/234/n-retinoidy-c7524f9bbcbd4783be4d5b6c28e6b1c7.jpg)
Pochodne witaminy A wyleczą raka jelita grubego?
17 grudnia 2015, 12:50Zespół z Politechniki Federalnej w Lozannie zidentyfikował mechanizm, który można wykorzystać w zapobieganiu wznowom raka jelita grubego. Szwajcarzy aktywują białko nieobecne w wywołującej nawrót przetrwałej populacji komórek i robią to za pomocą pochodnych witaminy A.
![](/media/lib/336/n-przeziebienie-a450d5c794790735e5fe1249ec8003c3.jpg)
Próbują chronić dzieci za pomocą nieskutecznych metod
21 stycznia 2019, 11:37Okazuje się, że większość rodziców usiłuje chronić swoje dzieci przed przeziębieniem, stosując metody, na poparcie których brak jest naukowych dowodów. Dobra wiadomość jest taka, że niemal wszyscy rodzice (99%) zalecają swoim dzieciom higienę jako metodę ochrony przed przeziębieniem. Akurat ta metoda ma swoje naukowe uzasadnienie.
Sos sojowy lepszy niż czerwone wino?
4 czerwca 2006, 18:19Według badaczy z Singapuru, używany powszechnie w kuchni azjatyckiej ciemny sos sojowy może być bardziej efektywny w zwalczaniu uszkodzeń komórkowych niż czerwone wino czy witamina C.
![© Ruben & Tinalicencja: Creative Commons](/media/lib/23/1203940397_616887-3b9282237ece3b62d6c5264c58ae4a20.jpeg)
Wytwarza tłuszcze, ratuje przed utratą włosów
16 lutego 2009, 01:19Jeden z enzymów odpowiedzialnych za syntezę kwasów tłuszczowych odgrywa także istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry i włosów - twierdzą badacze z Instytutu Chorób Sercowo-Naczyniowych w amerykańskim Gladstone. Odkrycie może wpłynąć na kierunek badań nad nowymi formami leczenia niektórych chorób dermatologicznych.
![](/media/lib/59/jogurt-z-truskawkami-e9e218e088d04028ad30c6c75932b530.jpg)
Jogurt z wit. D zmniejsza ryzyko miażdżycy u cukrzyków
24 listopada 2011, 09:55Poza nadciśnieniem czy paleniem tytoniu, cukrzyca stanowi jeden z najważniejszych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Okazuje się jednak, że regularne jedzenie jogurtów wzbogaconych witaminą D obniża u diabetyków poziom cholesterolu oraz biomarkerów dysfunkcji śródbłonka.