
Powstała mapa, ile wapnia spożywają średnio dorośli z całego świata
19 października 2017, 13:37Analiza globalnego dziennego spożycia wapnia przez dorosłych pokazała znaczące różnice między regionami. Najmniejsze jest ono we wschodniej Azji, a największe w Europie Północnej.

Okresowa głodówka pomaga zwalczyć otyłość
18 października 2017, 13:14Okresowe głodówki na przestrzeni 16 tygodni pomagają zwalczyć otyłość i inne zaburzenia metaboliczne. Pierwsze korzyści są widoczne już po 6 tygodniach.

Stres wpływa na mikrobiom tak samo, jak "śmieciowe" jedzenie
17 października 2017, 12:22Stres jest tak samo szkodliwy, jak niezdrowa dieta. Zespół prof. Laury Bridgewater z Brigham Young University odkrył, że gdy samice myszy wystawiano na oddziaływanie stresu, ich mikrobiom zmieniał się podobnie jak u myszy na wysokotłuszczowej diecie.

Kwasy tłuszczowe omega-6 pomagają zapobiegać cukrzycy typu 2.
13 października 2017, 07:08Ryzyko cukrzycy typu 2. można znacznie obniżyć, jedząc dużo wielonienasyconych kwasów omega-6. Można je znaleźć m.in. w soi, oleju słonecznikowym czy orzechach.

Wysokotłuszczowa dieta wpływa na grzyby zamieszkujące jelito
12 października 2017, 12:43Wysokotłuszczowa dieta zmienia grzyby żyjące w jelicie, co może się przyczyniać do rozwoju otyłości.

Powietrze zabija ponad pół miliona Europejczyków
12 października 2017, 12:31Europejska Agencja Ochrony Środowiska (EEA) donosi, że każdego roku zanieczyszczenia powietrza zabijają ponad 500 000 mieszkańców Starego Kontynentu. Pomimo powolnego poprawiania się jakości powietrza nad Europą liczba osób, które przedwcześnie umierają z powodu jego zanieczyszczenia jest wciąż olbrzymia.

Starzenie spowalnia postrzeganie upadków
11 października 2017, 12:56Starzenie spowalnia postrzeganie upadków. Badania wykazały, że by zorientować się, że upadają, seniorzy potrzebują 2-krotnie więcej czasu niż młodzi ludzie. To opóźnienie zwiększa ryzyko poważnych urazów.

Menopauza zwiększa ryzyko choroby Alzheimera
11 października 2017, 12:41Podczas menopauzy dochodzi do takich zmian metabolicznych w mózgu, które mogą zwiększać ryzyko choroby Alzheimera, informują naukowcy z Weill Cornell Medicine i University of Arizona. Odkrycie to może pomóc odpowiedzieć na pytanie, dlaczego u kobiet choroba Alzheimera występuje na tyle częściej niż u mężczyzn, że różnicy tej nie tłumaczy nawet fakt, iż panie żyją dłużej

Madagaskar zmaga się z epidemią dżumy
10 października 2017, 14:55Ministerstwo Zdrowia Madagaskaru informuje o szybko rozszerzającej się epidemii dżumy. Najbardziej śmiertelna z odmian tej choroby, odmiana płucna, dotarła do największych miast. Przed trzema dniami zanotowano 343 zachorowania i 42 zgony.

Dodatek tłuszczu do warzyw sprzyja wchłanianiu licznych mikroskładników
10 października 2017, 12:34Dodanie do warzyw czy sałatki tłuszczu, np. oleju sojowego, sprzyja wchłanianiu 8 składników odżywczych, np. alfa- i beta-karotenu czy witaminy K.