
Picie herbaty zmienia ekspresję genów u kobiet
1 czerwca 2017, 07:11Nie od dzisiaj wiadomo, że czynniki środowiskowe wpływają na ekspresję genów u człowieka. Mówimy wówczas o zmianach epigenetycznych. Naukowcy z Uniwersytetu w Uppsali wykazali, że spożywanie herbaty prowadzi u kobiet do zmian epigenetycznych w genach związanych z nowotworami i metabolizmem estrogenu

Znany wskaźnik pH hamuje starzenie skóry w każdym wieku
31 maja 2017, 14:06Badania prowadzone m.in. na hodowlach komórkowych pokazują, że znany jako wskaźnik pH błękit metylenowy może spowalniać lub odwracać objawy starzenia skóry w każdym wieku.

Kawa chroni przed rakiem wątrobowokomórkowym
29 maja 2017, 15:12Picie kawy chroni przed rakiem wątrobowokomórkowym (ang. hepatocellular cancer, HCC).

Duże dawki witaminy D w ciąży zapobiegają dziecięcej astmie
29 maja 2017, 13:48Suplementacja witaminą D w ciąży może zapobiegać dziecięcej astmie.

Czekolada zapobiega migotaniu przedsionków?
24 maja 2017, 15:01Regularne jedzenie czekolady może obniżać ryzyko rozwoju migotania przedsionków. Korelacja wydaje się najsilniejsza w przypadku 1 porcji (30 g) czekolady na tydzień dla kobiet i 2-6 (60-180 g) dla mężczyzn i oznacza ryzyko niższe o, odpowiednio, 21 i 23%.

Koper włoski łagodzi objawy menopauzy
23 maja 2017, 13:06Fenkuł (Foeniculum vulgare Mill.), który korzystnie wpływa na trawienie, skutecznie zmniejsza także objawy towarzyszące przekwitaniu, w tym uderzenia gorąca, bezsenność, suchość pochwy czy niepokój. Nie powoduje przy tym poważniejszych skutków ubocznych.

Zanieszczyczenie powietrza negatywnie wpływa na wydajność snu
22 maja 2017, 14:35Zanieczyszczenie powietrza zaburza sen.

Muffinka zapobiegająca chorobom serca
22 maja 2017, 13:40Na Uniwersytecie Queensland (UQ) powstała muffinka, która ma obniżać ryzyko chorób serca.

Grzyby najlepiej grillować lub przygotować w mikrofali
22 maja 2017, 12:00Grzyby są pełne cennych składników odżywczych, a hiszpańscy naukowcy dowodzą, że najlepszym sposobem na ich wykorzystanie jest przygotowanie grzybów w kuchence mikrofalowej lub na grillu.

Jak szkodzą tłuszcze trans
18 maja 2017, 13:37Tłuszcze trans sprzyjają śmierci komórkowej (apoptozie) w bardziej bezpośredni sposób niż dotąd sądzono. W ten sposób oddziałują one na rozwój miażdżycy.