Ścisnęli jak nigdy dotąd
26 sierpnia 2015, 06:34Naukowcy z Uniwersytetu w Bayeruth i innych uczelni we współpracy z kolegami z Niemieckiego Synchrotronu Elektronowego (DESY) pracowali z najwyższym ciśnieniem wytworzonym kiedykolwiek przez człowieka. Uczeni wykorzystali ciśnienie 770 gigapaskali (GPa) podczas badań właściwości osmu
Jedzenie w biegu zwiększa ryzyko przyszłego przejadania
21 sierpnia 2015, 11:46Odchudzający się, którzy jedzą w biegu, zwiększają spożycie pokarmów później w ciągu dnia, co grozi dalszym przyrostem wagi.
Halucynacje po wpatrywaniu się w czyjeś oczy
20 sierpnia 2015, 06:22Dziesięć minut wpatrywania się w czyjeś oczy w słabo oświetlonym pomieszczeniu wystarczy, by mieć zmienione stany świadomości, w tym widzieć zniekształcone twarze, a nawet potwory.
Samoobsługowa księgarnia wystawia uczciwość Chińczyków na próbę
30 lipca 2015, 11:47W Nankinie przy ulicy Xinjiekou działa nietypowa księgarnia pod chmurką. Nie ma w niej kasjerów ani nikogo innego z obsługi, a klienci płacą za towar, ile uznają za słuszne. Pieniądze wrzuca się do puszki.
Gdzie jest Filip?
21 lipca 2015, 09:55Uraz kolana ma świadczyć o tym, że szkielet znaleziony w jednym z grobowców w Werginie należy do ojca Aleksandra Wielkiego, Filipa II. Teza ta wywołuje jednak olbrzymie kontrowersje, gdyż przed rokiem greccy archeolodzy potwierdzili, że Filip leży w innym grobowcu.
Lepsza wyobraźnia zapachowa wiąże się z większą wagą
9 lipca 2015, 10:38Zdolność do szczegółowego wyobrażania sobie zapachów jest większa u otyłych dorosłych.
Zakaz pomaga ratować pingwiny
8 lipca 2015, 13:07Wystarczyło wprowadzenie pilotażowego programu zakazu połowów ryb wokół południowoafrykańskiej Wyspy Robbena, by wzrosły szanse na przetrwanie zagrożonych pingwinów przylądkowych. Okazuje się zatem, że nawet niewielkie strefy ochronne mogą poprawić warunki bytowania zagrożonych gatunków.
Eksperyment społeczny z wyłącznością w tle
7 lipca 2015, 06:23W marcu br. wystartowała witryna MostExclusiveWebsite.com, stanowiąca zaprzeczenie idei ogólnodostępności, która stała za powstaniem Internetu. Może ją bowiem odwiedzać tylko jedna osoba naraz. By zyskać minutowy dostęp, trzeba kliknięciem ustawić się w kolejce.
Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego
3 lipca 2015, 11:59Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.
Efekt kontrastu w kulinarnej praktyce
29 czerwca 2015, 11:15Odbiór dania głównego zależy od jakości przystawki. Gdy jest gorsza, danie główne smakuje lepiej. Gdy jest lepsza, danie główne zyska mniej przychylną ocenę.