Pierwsza jasna zima od stulecia

25 października 2013, 06:34

Rjukan w Norwegii leży w tak głębokiej dolinie, że od jesieni do wiosny promienie wiszącego nisko nad horyzontem słońca w ogóle tam nie docierają. By zaradzić jakoś problemowi, na okolicznych wzgórzach zainstalowano 3 zwierciadła. Ustawiono je w taki sposób, by na rynku miasta oświetlić obszar o powierzchni ok. 604 m2.



Trudne środowisko? Komunikujmy się za pomocą alkoholu

19 grudnia 2013, 13:20

Naukowcy z Uniwersytetu w Warwick i York University opracowali system komunikacji molekularnej do transmisji wiadomości i danych, który będzie można wdrożyć w środowiskach, gdzie nie da się wykorzystać fal elektromagnetycznych, czyli np. pod wodą czy pod ziemią.


Muzealne czaszki z czasów rzymskich

12 lutego 2014, 09:36

Nowe badania sugerują, że czaszki i inne części ciała odkryte w styczniu w Muzeum Londyńskim mogły należeć do rzymskich gladiatorów, jeńców wojennych lub kryminalistów. Z artykułu opublikowanego w Archeological Science dowiadujemy się, że szczątki należały do około 40 mężczyzn w wieku 25-35 lat


Ludzka skóra okazała się skórą owczą

7 kwietnia 2014, 12:28

Należąca do Wydziału Prawa Uniwersytetu Harvarda książka Juana Gutiérreza Practicarum quaestionum circa leges regias Hispaniae, którą przez inskrypcję odnoszącą się do obdartego żywcem przyjaciela uważano za oprawioną w ludzką skórę, jest tak naprawdę obciągnięta skórą owczą.


Ochrona świeżości chleba za pomocą olejków eterycznych

5 czerwca 2014, 10:55

W miarę jak ludzie szukają zdrowszych zastępników dla syntetycznych produktów czyszczących, sprejów przeciw komarom czy leków, olejki eteryczne zyskują coraz większą popularność. Teraz naukowcy badają ich potencjał w roli konserwantów. W najnowszym numerze Journal of Agricultural and Food Chemistry opisano jadalne filmy z olejkami goździkowym i oregano, które konserwują chleb na dłużej niż komercyjne dodatki.


Zagrożone alaskańskie rybołówstwo

30 lipca 2014, 09:23

W Progress in Oceanography ukazał się artykuł autorstwa ekspertów z amerykańskiej NOAA (Narodowa Administracja Oceaniczna i Atmosferyczna), którzy ostrzegają, że zwiększające się zakwaszenie oceanów zagraża najcenniejszym obszarom połowowym wokół Alaski.


Astronauci będą wprowadzani w torpor?

7 października 2014, 10:14

Filmowcy niejednokrotnie wysyłali swoich bohaterów w głęboką przestrzeń kosmiczną. Wielomiesięczną lub nawet wieloletnią podróż filmowi astronauci spędzali najczęściej w głębokim śnie. Być może scenariusz taki zostanie zrealizowany przez NASA.


Głód przez epidemię Eboli

18 grudnia 2014, 11:44

ONZ informuje, że w Zachodniej Afryce z powodu epidemii Eboli niedobory żywności dotyczą już 500 000 ludzi. Do marca 2015 roku, jeśli sytuacja nie ulegnie zmianie, głód zagrozi milionowi osób. Od marca bieżącego roku Ebola zabiła około 7000 osób.


© Andre Karwath, Creative Commons

Czekolada, która odmładza skórę

23 lutego 2015, 12:59

W laboratoriach firmy Lycotec powstała czekolada Esthechoc, która podwyższając poziom przeciwutleniaczy i poprawiając krążenie, zapobiega zmarszczkom i sprzyja młodemu wyglądowi skóry.


Bogate w białko śniadanie ograniczy poposiłkowe skoki glukozy

30 kwietnia 2015, 10:27

Osoby z cukrzycą typu 2. mają problem z regulacją poziomu cukru, zwłaszcza po posiłkach. Naukowcy z Uniwersytetu Missouri wykazali, że zjadając więcej białka na śniadanie, diabetycy mogą ograniczyć skoki glikemii zarówno po śniadaniu, jak i lunchu.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy