![](/media/lib/118/n-pomidory-81c1cb785930120db2b16eb10df44d88.jpg)
Warzywa wyhodowane z papieru do prezentów
28 listopada 2013, 12:55Brytyjska agencja BEAF zaprojektowała papier do pakowania, z którego można wyhodować 5 rodzajów warzyw: marchewki, brokuły, pomidory, papryczki chili i cebulę. Eden's Paper, bo o nim mowa, powstaje w całości z recyklingu. Jego twórcy podkreślają, że takie rozwiązanie ogranicza ilość odpadów na wysypisku, bo zamiast wyrzucić opakowanie prezentu, przekształcamy je w miniogródek.
![](/media/lib/358/n-jablka-bdbd542c961253a304630f1f55293a77.jpg)
Jabłka bio zawierają o wiele bardziej zróżnicowaną i unikatową społeczność bakteryjną
24 lipca 2019, 10:43Prof. Gabriele Berg z Uniwersytetu Technologicznego w Grazu zbadała mikrobiom jabłek. Okazało się, że zwykłe sklepowe jabłka i owoce bio zawierają podobną liczbę bakterii. Biorąc pod uwagę średnie dla poszczególnych elementów owocu, szacujemy, że typowe 240-g jabłko zawiera ok. 100 mln bakterii.
![Selen© RTC, GNU FDL](/media/lib/12/1184488175_985278-97a2a1285fbe7698158587bd1790a5f3.jpeg)
Selen wspomaga rozwój cukrzycy?
15 lipca 2007, 08:17Selen od dawna dodawany jest do różnych zestawów multiwitamin. Ma on za zadanie m.in. chronić przed cukrzycą typu 2. Ostatnie badania naukowców z uniwersytetu w Buffalo wskazują jednak, że może on mieć wręcz przeciwne działanie – przyczyniać się do zwiększenia ryzyka zachorowania na cukrzycę.
![](/media/lib/52/noz-0510bd8fb5ecf99151906f7b85625475.jpg)
Jedzenie i niejedzenie sławnych
20 lipca 2010, 08:39Jedzenie i dotyczące go wierzenia od dawna stanowią część ludzkiej kultury. Czym delektował się Napoleon, czego zaś nigdy nie zrobiłby z podanym mu daniem Elvis Presley, tego właśnie można się dowiedzieć z najnowszej książki braci Matthew i Marka Jacobów pt. Co jadali wielcy: ciekawa historia jedzenia i sławy.
![](/media/lib/256/n-lawka-szkolna-8057bd3cf03cbad723e3a0e6e64468f3.jpg)
Zdrowsza dieta pozwala lepiej czytać
14 września 2016, 11:17Zdrowa dieta wiąże się z lepszą umiejętnością czytania w pierwszych latach szkoły.
![](/media/lib/462/n-fermentowane-41221ef380ba180011d022d2edc9a36d.jpg)
Dieta bogata w kiszonki polepsza mikrobiom, wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza stan zapalny
13 lipca 2021, 10:36Dieta bogata w sfermentowane produkty zwiększa różnorodność mikrobiomu i zmniejsza stan zapalny w organizmie. informują naukowcy z Uniwersytetu Stanforda. Wystarczy 10-tygodni takiej diety, by funkcjonowanie mikrobiomu uległo poprawie i wzmocnił się nasz układ odpornościowy.
Jak miody wpływają na indeks glikemiczny?
19 sierpnia 2006, 09:52Wpływ zjedzenia miodu na poziom cukru we krwi jest taki sam, bez względu na jego źródło. Dr. Mark Kern oraz Jennifer Ilana Ischayek zauważają, że miody z bawełny, tupelo (drzewa liściastego rosnącego na podmokłych terenach Azji i Ameryki Północnej), gryki czy koniczyny mają ten sam indeks glikemiczny.
![Różczyczki brokułów](/media/lib/8/1179313380_414251-3d17ff64ec61f6161adf8e852a47dc6e.jpeg)
(Prawie jak) chemioterapia na talerzu
29 grudnia 2008, 20:50Przeciwnowotworowe działanie brokułów przypomina do złudzenia aktywność... niektórych leków stosowanych w chemioterapii.
![](/media/lib/92/n-warzywa-i-owoce-73f860c9e7e97639781153f352057da5.jpg)
Reklama dźwignią spożycia
6 września 2012, 10:30Jak sprawić, by ludzie jedli więcej warzyw i owoców? Zainwestować w reklamę... Efekt nie jest duży, ale mierzalny - opowiada Michael Faupel z University of Arkansas.
![](/media/lib/327/n-ciasto-b40e13e218094b03f88b2860a11947f0.jpg)
Naturalny sposób na białe pszenne ciasto
8 listopada 2018, 05:10Przechowywane pszenne ciasto podlega brązowieniu enzymatycznemu, przez co upieczone ciastka czy tarty nie wyglądają już tak apetycznie. Naukowcy wynaleźli jednak sposób, by w naturalny sposób zapobiec temu procesowi: wystarczy sięgnąć po białe wino i sok z cytryny. Koniecznie w połączeniu.