Kwasy tłuszczowe z ryb zmnieszają ryzyko cukrzycy typu 2.
15 stycznia 2014, 10:49Wysokie stężenie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 w surowicy zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Do ryb bogatych w nie należą łosoś, pstrąg tęczowy, sielawa, śledź, leszcz, sardynka, makrela i sardela.
Pisklęta upodobniają się do toksycznych gąsienic
24 lutego 2015, 11:13By nie stać się łupem drapieżników, pisklęta pokutnika perlistego (Laniocera hypopyrra) upodobniają się do toksycznych gąsienic ciem z rodzajów Podalia lub Megalopyge.
Makijaż wywołuje u mężczyzn podziw, a u kobiet zazdrość
27 czerwca 2016, 10:16Badanie psychologów z Uniwersytetu w Stirling ujawniło, że mężczyźni sądzą, że kobiety z makijażem cieszą się większym prestiżem, a inne kobiety postrzegają je jako bardziej dominujące.
Nie taki Norishige Kanai wysoki, jak twittował
10 stycznia 2018, 12:17Norishige Kanai przeprasza za żenującą pomyłkę, do jakiej doszło podczas pomiaru wzrostu na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (MSK). Okazuje się, że zmiana gabarytów Japończyka w warunkach mikrograwitacji wcale nie jest taka duża i mieści się w średniej. Zamiast o 9 cm mówi się teraz o zaledwie 2 cm.
Crew Dragon czeka ostateczny test – lądowanie. Zapraszamy na transmisję na żywo
8 marca 2019, 12:13Crew Dragon, załogowa kapsuła firmy SpaceX, ma dzisiaj powrócić z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej na Ziemię. Jeśli bezpiecznie wyląduje w jednym kawałku będzie to jej ostateczny test przed lotem z astronautami na pokładzie. Zapraszamy na transmisję na żywo!
Badacz opisał niezwykle złożoną operację głowy i szyi z okresu protobizantyńskiego
8 kwietnia 2020, 13:56To najbardziej złożona operacja chirurgiczna, z jaką się spotkałem w ciągu 40 lat pracy z materiałem antropologicznym. To niewiarygodne, że ją przeprowadzono [...] w erze przedantybiotykowej. - mówi dr Anagnostis Agelarakis z Adelphi University.
O nadwadze decyduje nie to, ile jemy, ale to, co jemy
15 września 2021, 09:19Autorzy artykułu opublikowanego w Americal Journal of Clinical Nutrition podważają powszechnie panujące przekonanie, że to nadmierna ilość spożywanego jedzenia prowadzi do otyłości. Ich zdaniem model bilansu energetycznego, zgodnie z którym nadwaga i otyłość pojawiają się, gdy pobieramy więcej energii niż wydatkujemy, zawiera liczne błędy. Proponują stosowanie modelu węglowodanowo-insulinowego, zgodnie z którym nadwagę i otyłość powoduje to, co jemy, a nie ile jemy.
Hormon głodu – grelina
25 maja 2023, 13:45Grelina jest to endogenny peptyd mózgowo – jelitowy, wydzielany w dużych ilościach w żołądku u ludzi i gryzoni. Może pełnić biologiczną funkcję aktywacji receptora wydzielania hormonu wzrostu (GHSR). Została odkryta w 1999r. Od tego czasu przeprowadzono bardzo dużo badań dotyczących wpływu greliny na ludzki apetyt i odczuwaną przyjemność z jedzenia. Badania nad tym hormonem pokazały, że jest on wydzielany w wielu tkankach, a także bierze udział w regulacji neurohumoralnej, takiej jak homeostaza metaboliczna, stany zapalne, czy regulacja układu sercowo – naczyniowego1.
« poprzednia strona następna strona » … 41 42 43 44 45 46 47