Gwałtowny wzrost liczby szkodliwego kodu dla Androida
21 listopada 2011, 12:07Juniper Networks ostrzega, że od lipca liczba szkodliwego kodu atakującego system Android wzrosła niemal pięciokrotnie. Nie widać też żadnych znaków spowolnienia aktywności cyberprzestępców, możemy się zatem spodziewać gwałtownego wzrostu liczby szkodliwych aplikacji.
Kim Dotcom uruchomił nową witrynę
21 stycznia 2013, 10:28Kim Dotcom, założyciel Megaupload, który w Nowej Zelandii oczekuje na rozprawę dotyczącą jego ewentualnej ekstradycji do USA, uruchomił nową witrynę. Mega.co.nz pozwala użytkownikom na przechowywanie dużych plików i dzielenie się nimi.
Żel do wyciskania zębów
6 marca 2014, 13:01Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda opracowali kurczący się żel, który ściskając niewyspecjalizowane komórki, przekształca je w komórki tworzące zęby.
Zatrzymać zimno
11 czerwca 2015, 08:42Nowatorski termos, który utrzymuje niską temperaturę napoju nawet trzykrotnie dłużej niż obecne na rynku pojemniki, opracowali naukowcy z Politechniki Gdańskiej. Zimny napój wytrzymuje w nim nawet kilkanaście godzin, a przechowywane w nim soki czy alkohole dłużej zachowują walory smakowe.
Badanie stopnia rozwoju płuc światłem
24 marca 2016, 12:15Badacze z Uniwersytetu w Lund przekonują, że w przyszłości do oceny stopnia rozwinięcia płuc wcześniaków zamiast rtg. będzie się wykorzystywać światło lasera.
Kim Dotcom przegral apelację. Sąd za ekstradycją do USA
20 lutego 2017, 09:45High Court of New Zealand podtrzymał wyrok sądu niższej instancji w sprawie ekstradycji Kima Dotcoma. Tym samym sąd orzekł, że Dotcom powinien zostać poddany ekstradycji do Stanów Zjednoczonych.
Przez globalne ocieplenie pożywienie stanie się toksyczne dla monarchów
4 kwietnia 2018, 11:46Wyniki badań nad związkiem pomiędzy monarchami, trojeścią i globalnym ociepleniem wykazały, że zmiany klimatu nie tylko szkodzą motylom bezpośrednio, ale mogą spowodować, że ich pożywienie stanie się dla nich trucizną.
Coraz więcej wiadomo o wpływie kawy na jelita
20 maja 2019, 10:51Kawosze od dawna wiedzą, że ich ulubiony napój wspomaga pracę jelit. Naukowcy z Teksasu, którzy próbują ustalić, czemu dokładnie się tak dzieje, zauważyli, że wcale nie chodzi o kofeinę.
Przeciwutleniacze z proszków ze skórki czy wytłoczyn wspierają wzrost korzystnych bakterii mikrobiomu
24 lipca 2020, 10:30Odpady pozostałe po przetwarzaniu borówek czy persymony (kaki) można wykorzystać do produkcji proszków bogatych w przeciwutleniacze, które będą korzystnie oddziaływać na mikroflorę jelit. Wyniki badań hiszpańskiego zespołu ukazały się w Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Młóto browarnicze - od odpadu do składnika żywności o właściwościach prozdrowotnych
2 czerwca 2022, 09:56Joncer Naibaho, pochodzący z Indonezji doktorant ze Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr), pracuje nad przekształceniem odpadu w postaci młóta piwowarskiego w wartościowy, prozdrowotny składnik żywności. Jak podkreślono w komunikacie prasowym, swoimi badaniami dołożyć cegiełkę do rozwiązania kryzysu głodu na świecie.