Makron z betaglukanem dobrze wpływa na mikrobiom i obniża zły cholesterol
21 września 2015, 10:59W przewodzie pokarmowym ludzi, którzy przez 2 miesiące jedli makaron wzbogacony betaglukanem, jednym ze składników błonnika, zwiększyła się liczebność populacji korzystnych dla zdrowia bakterii i zmniejszyła się liczebność bakterii szkodliwych. Zmniejszył się też poziom złego cholesterolu LDL.
Globalne ocieplenie nie spowolniło?
18 września 2015, 07:41Powszechnie przyjęty pogląd, że w latach 1998-2013 mieliśmy do czynienia ze spowolnieniem globalnego ocieplenia opiera się na błędnych metodach statystycznych, twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Stanforda
Ostrzeżenie przed internetowymi szantażystami
14 września 2015, 10:51Akamai, światowy potentat w przechowywaniu danych, ostrzega przed rosnącą liczbą ataków DDoS przeprowadzanych przez znaną grupę internetowych szantażystów. Cybergang DD4BC jest znany od 2014 roku. Przestępcy zajmują się wymuszaniem haraczy na firmach, którym grożą atakiem DDoS.
MAZE - szczotka, którą łatwiej wyczyścić
8 września 2015, 11:51Scott Shim i Morris Koo z Uniwersytetu Stanowego Ohio zaprojektowali łatwiejszą do czyszczenia szczotkę do włosów MAZE. Ma to spore znaczenie dla ochrony środowiska, bo badania Amerykanina wykazały, że średni czas użytkowania szczotki to jedynie pół roku-rok.
Większość Amerykanów ma zbyt stare serca
3 września 2015, 07:27W przypadku 75% dorosłych Amerykanów okazało się, że wiek serca jest wyższy niż ich wiek biologiczny. Osoby takie są narażone na zwiększone ryzyko udarów i chorób serca. Twoje serce może być starsze niż ty. Tak jest w przypadku większości mieszkańców USA - mówi doktor Thomas Frieden, dyrektor CDC
Nieunikniony wzrost poziomu oceanów
27 sierpnia 2015, 05:47Zdaniem NASA najnowsze dane wskazują, że w ciągu najbliższych 100-200 lat nie unikniemy podniesienia się poziomu oceanów o co najmniej 1 metr. Naukowcy nie wiedzą jedynie, jak szybko się to stanie, nie są bowiem przewidzieć, jak szybko będą topiły się lody na biegunach
Lipiec najcieplejszym miesiącem w historii pomiarów
21 sierpnia 2015, 13:36Lipiec 2015 roku był najcieplejszym miesiącem w historii pomiarów. Okres styczeń-lipiec 2015 również był najcieplejszy w historii. Amerykańska Narodowa Administracja Atmosferyczna i Oceaniczna (NOAA) informuje, że w lipcu średnia temperatura nad powierzchnią lądów i oceanów była o 0,81 stopnia Celsjusza wyższa niż średnia dla XX wieku
Wyższy iloraz inteligencji wiąże się z lepszą sprawnością fizyczną
17 sierpnia 2015, 09:31Najnowsze duńskie badanie ujawniło związek między męską inteligencją we wczesnej dorosłości a sprawnością fizyczną w wieku średnim: im wyższy iloraz inteligencji, tym lepsze funkcjonowanie fizyczne.
HBI wskaże, co najlepiej pić
28 lipca 2015, 10:04Z najnowszego numeru Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics dowiadujemy się, że naukowcy z Virginia University of Technology (Virginia Tech) opracowali Healthy Beverage Index (HBI). To narzędzie pozwalające na ocenę wpływu przyjmowanych płynów na ludzkie zdrowie.
Ocieplenie nie spowolniło
5 czerwca 2015, 12:04Najnowsze analizy danych zgromadzonych przez NOAA (Narodowa Administracja Oceaniczna i Atmosferyczna) wskazują, że nie jest prawdą, jakoby globalne ocieplenie spowolniło. IPCC nie miało zatem racji pisząc w 2013 roku w swoim raporcie, że od początku wieku obserwujemy spowolnienie tempa ocieplenia.