Fruktoza prowadzi do tycia i spadku aktywności fizycznej

2 czerwca 2015, 08:38

Amerykańskie badanie wykazało, w przypadku równokalorycznych diet, gdzie glukoza i fruktoza zapewniają identyczny odsetek kalorii, drugi z cukrów prostych prowadzi do znaczącego przyrostu wagi, braku aktywności i odkładania tłuszczu.


Soczewki zmieniają mikrobiom oka

1 czerwca 2015, 12:33

Soczewki kontaktowe zmieniają mikrobiom, co może wyjaśniać częstsze infekcje rogówki i spojówek u ich użytkowników.


Kluczem do długiego życia są nie kalorie, lecz stosunek białka do węglowodanów

29 maja 2015, 12:59

Niskobiałkowa, ale za to wysokowęglowodanowa dieta chroni ludzi w średnim wieku przed chorobami serca, otyłością czy cukrzycą w takim samym stopniu, jak zmniejszenie podaży kalorii o 40% - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Sydney, dodając, że chodzi o jedzenie właściwych węglowodanów, np. brązowego ryżu i bogatych w błonnik warzyw.


Szczepionka DNA na nadciśnienie

28 maja 2015, 13:54

W przyszłości za pomocą szczepionki będzie można obniżać ciśnienie krwi nawet na pół roku.


Dwa drinki dziennie mogą uszkodzić starzejące się serce

27 maja 2015, 14:28

Codzienne spożywanie dwóch lub więcej drinków może uszkadzać serce seniorów.


Dieta wegańska zmniejsza u cukrzyków ból neuropatyczny

26 maja 2015, 11:43

Małe badanie pilotażowe pokazało, że przejście na dietę roślinną może u chorych z cukrzycą złagodzić ból neuropatyczny i zmniejszyć ryzyko utraty kończyny.


Wyższe tętno zwiększa ryzyko cukrzycy

22 maja 2015, 12:46

Związek między tętnem spoczynkowym a cukrzycą sugeruje, że pomiary tętna mogą pomóc w zidentyfikowaniu osób z wyższym ryzykiem tej choroby.


Naturalny związek nie pozwala utworzyć biofilmu

21 maja 2015, 12:11

Trans-chalkon, związek spokrewniony ze składnikami korzenia lukrecji, blokuje działanie enzymu, który umożliwia występującym w jamie ustnej bakteriom Streptococcus mutans tworzenie biofilmu. To ważne, bo wraz z innymi mikroorganizmami S. mutans stanowią główny czynnik etiologiczny próchnicy.


Odkryto związek między mikrobiomem dróg oddechowych a rozwojem astmy

20 maja 2015, 14:29

Niemowlęcy mikrobiom dróg oddechowych może zwiększać ryzyko poważnych chorób dróg oddechowych, a wskutek tego astmy.


Duża ilość soli w diecie opóźnia dojrzewanie

18 maja 2015, 18:18

Wysokie spożycie soli może opóźnić pokwitanie - twierdzi zespół Dori Pitynski z Uniwersytetu Wyoming, który zaprezentował swoje wyniki na Europejskim Kongresie Endokrynologii w Dublinie.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy