
Fruktoza prowadzi do tycia i spadku aktywności fizycznej
2 czerwca 2015, 08:38Amerykańskie badanie wykazało, w przypadku równokalorycznych diet, gdzie glukoza i fruktoza zapewniają identyczny odsetek kalorii, drugi z cukrów prostych prowadzi do znaczącego przyrostu wagi, braku aktywności i odkładania tłuszczu.

Soczewki zmieniają mikrobiom oka
1 czerwca 2015, 12:33Soczewki kontaktowe zmieniają mikrobiom, co może wyjaśniać częstsze infekcje rogówki i spojówek u ich użytkowników.

Kluczem do długiego życia są nie kalorie, lecz stosunek białka do węglowodanów
29 maja 2015, 12:59Niskobiałkowa, ale za to wysokowęglowodanowa dieta chroni ludzi w średnim wieku przed chorobami serca, otyłością czy cukrzycą w takim samym stopniu, jak zmniejszenie podaży kalorii o 40% - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Sydney, dodając, że chodzi o jedzenie właściwych węglowodanów, np. brązowego ryżu i bogatych w błonnik warzyw.

Szczepionka DNA na nadciśnienie
28 maja 2015, 13:54W przyszłości za pomocą szczepionki będzie można obniżać ciśnienie krwi nawet na pół roku.

Dwa drinki dziennie mogą uszkodzić starzejące się serce
27 maja 2015, 14:28Codzienne spożywanie dwóch lub więcej drinków może uszkadzać serce seniorów.

Dieta wegańska zmniejsza u cukrzyków ból neuropatyczny
26 maja 2015, 11:43Małe badanie pilotażowe pokazało, że przejście na dietę roślinną może u chorych z cukrzycą złagodzić ból neuropatyczny i zmniejszyć ryzyko utraty kończyny.

Wyższe tętno zwiększa ryzyko cukrzycy
22 maja 2015, 12:46Związek między tętnem spoczynkowym a cukrzycą sugeruje, że pomiary tętna mogą pomóc w zidentyfikowaniu osób z wyższym ryzykiem tej choroby.

Naturalny związek nie pozwala utworzyć biofilmu
21 maja 2015, 12:11Trans-chalkon, związek spokrewniony ze składnikami korzenia lukrecji, blokuje działanie enzymu, który umożliwia występującym w jamie ustnej bakteriom Streptococcus mutans tworzenie biofilmu. To ważne, bo wraz z innymi mikroorganizmami S. mutans stanowią główny czynnik etiologiczny próchnicy.

Odkryto związek między mikrobiomem dróg oddechowych a rozwojem astmy
20 maja 2015, 14:29Niemowlęcy mikrobiom dróg oddechowych może zwiększać ryzyko poważnych chorób dróg oddechowych, a wskutek tego astmy.

Duża ilość soli w diecie opóźnia dojrzewanie
18 maja 2015, 18:18Wysokie spożycie soli może opóźnić pokwitanie - twierdzi zespół Dori Pitynski z Uniwersytetu Wyoming, który zaprezentował swoje wyniki na Europejskim Kongresie Endokrynologii w Dublinie.