
Ciężarne nie muszą unikać orzeszków ziemnych
27 grudnia 2013, 15:10Alergie na orzeszki ziemne i orzechy drzewne są rzadsze u dzieci kobiet, które jadały je w czasie ciąży.

Pomidorowa ochrona przed rakiem piersi
19 grudnia 2013, 15:38Dieta bogata w pomidory może obniżyć ryzyko raka piersi u kobiet w wieku pomenopauzalnym.

Wiadomo, w jaki sposób psy chronią przed astmą i infekcjami
18 grudnia 2013, 18:24Ryzyko wystąpienia u dziecka alergii bądź astmy jest obniżone, gdy we wczesnym niemowlęctwie styka się ono psem. Ostatnio naukowcy odkryli, czemu się tak dzieje.

Szkoda pieniędzy na suplementy diety
18 grudnia 2013, 07:49Specjaliści uważają, że powinniśmy przestać marnować pieniądze na suplementy diety czy multiwitaminy, które nie tylko nie przynoszą żadnych korzyści, ale mogą też zaszkodzić. Takie zalecenie znalazło się w nocie edytorskiej do artykułów opublikowanych w najnowszym numerze Annals of Internal Medicine

Wg EFSA, aspartam jest bezpieczny dla zdrowia
12 grudnia 2013, 11:29Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA, European Food Safety Authority) twierdzi, że spożywanie aspartamu jest bezpieczne dla zdrowia.

Powstały przeciwpróchnicowe cukierki
12 grudnia 2013, 08:42Niemieccy naukowcy opracowali cukierki bez cukru, które ograniczają psucie się zębów. Łakocie zawierają martwe bakterie, wiążące się z bakteriami najczęściej wywołującymi próchnicę - Streptococcus mutans.

Wii nowym sposobem na cukrzycę
10 grudnia 2013, 12:18Aktywne gry komputerowe pomagają chorym z cukrzycą typu 2. lepiej kontrolować poziom glukozy we krwi.

Dzięki drukowaniu 3D w godzinę można uzyskać 150 protez oka
29 listopada 2013, 08:37Zespół z Fripp Design and Research i Manchester Metropolitan University wydrukował na sprzęcie 3D bardzo realistycznie wyglądające protezy oka, które pozwalają ograniczyć koszty produkcji aż o 97%.

Prezerwatywa z lateksu i... grafenu
21 listopada 2013, 14:27Naukowcy z Uniwersytetu w Manchesterze pracują nad cienkimi i wytrzymałymi prezerwatywami z materiału kompozytowego, stanowiącego połączenie lateksu i grafenu.

Chleb z większymi porami wydaje się bardziej słony
21 listopada 2013, 11:02Jak sprawić, by chleb wydawał się przyjemnie słony, dodając mniej soli? Wystarczy zastosować pewien trik - zwiększyć pory w pieczywie.