Ciężarne nie muszą unikać orzeszków ziemnych

27 grudnia 2013, 15:10

Alergie na orzeszki ziemne i orzechy drzewne są rzadsze u dzieci kobiet, które jadały je w czasie ciąży.


Pomidorowa ochrona przed rakiem piersi

19 grudnia 2013, 15:38

Dieta bogata w pomidory może obniżyć ryzyko raka piersi u kobiet w wieku pomenopauzalnym.


Wiadomo, w jaki sposób psy chronią przed astmą i infekcjami

18 grudnia 2013, 18:24

Ryzyko wystąpienia u dziecka alergii bądź astmy jest obniżone, gdy we wczesnym niemowlęctwie styka się ono psem. Ostatnio naukowcy odkryli, czemu się tak dzieje.


Szkoda pieniędzy na suplementy diety

18 grudnia 2013, 07:49

Specjaliści uważają, że powinniśmy przestać marnować pieniądze na suplementy diety czy multiwitaminy, które nie tylko nie przynoszą żadnych korzyści, ale mogą też zaszkodzić. Takie zalecenie znalazło się w nocie edytorskiej do artykułów opublikowanych w najnowszym numerze Annals of Internal Medicine


Wg EFSA, aspartam jest bezpieczny dla zdrowia

12 grudnia 2013, 11:29

Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA, European Food Safety Authority) twierdzi, że spożywanie aspartamu jest bezpieczne dla zdrowia.


Powstały przeciwpróchnicowe cukierki

12 grudnia 2013, 08:42

Niemieccy naukowcy opracowali cukierki bez cukru, które ograniczają psucie się zębów. Łakocie zawierają martwe bakterie, wiążące się z bakteriami najczęściej wywołującymi próchnicę - Streptococcus mutans.


Wii nowym sposobem na cukrzycę

10 grudnia 2013, 12:18

Aktywne gry komputerowe pomagają chorym z cukrzycą typu 2. lepiej kontrolować poziom glukozy we krwi.


Dzięki drukowaniu 3D w godzinę można uzyskać 150 protez oka

29 listopada 2013, 08:37

Zespół z Fripp Design and Research i Manchester Metropolitan University wydrukował na sprzęcie 3D bardzo realistycznie wyglądające protezy oka, które pozwalają ograniczyć koszty produkcji aż o 97%.


Prezerwatywa z lateksu i... grafenu

21 listopada 2013, 14:27

Naukowcy z Uniwersytetu w Manchesterze pracują nad cienkimi i wytrzymałymi prezerwatywami z materiału kompozytowego, stanowiącego połączenie lateksu i grafenu.


Chleb z większymi porami wydaje się bardziej słony

21 listopada 2013, 11:02

Jak sprawić, by chleb wydawał się przyjemnie słony, dodając mniej soli? Wystarczy zastosować pewien trik - zwiększyć pory w pieczywie.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy