
Kto wierzy w duży wpływ stresu na własne zdrowie, jest bardziej zagrożony zawałem
8 lipca 2013, 13:51Ludzie, którzy sądzą, że stres niekorzystnie wpływa na ich zdrowie, są w większym stopniu zagrożeni zawałem serca.

Umiarkowane ilości piwa i wina chronią mężczyzn przed zakrzepicą żylną
4 lipca 2013, 14:25Picie umiarkowanych ilości wina i piwa chroni mężczyzn przed zakrzepicą żylną. Jeśli jednak, bez względu na płeć, dana osoba spożywa więcej niż 14 standardowych drinków tygodniowo, ryzyko tej choroby, a zwłaszcza zatorowości płucnej, rośnie.

Oglądają, a potem chudną
2 lipca 2013, 14:08Obserwowanie świadomych zdrowotnie awatarów pomaga kobietom schudnąć w prawdziwym świecie.

'Mówiące' opakowania zniechęcają do palenia
2 lipca 2013, 08:31Na Uniwersytecie w Stirling opracowano paczki papierosów, które podczas otwierania odtwarzają wiadomości skłaniające do rzucenia palenia. Jedno z nagrań przestrzega przed spadkiem płodności. W ramach drugiego podawany jest numer telefonu zaufania.

Indeks glikemiczny oddziałuje na ośrodki nagrody
28 czerwca 2013, 08:24Spożywanie wysokoprzetworzonych węglowodanów wywołuje nadmierny głód i stymuluje regiony mózgu związane z odczuwaniem przyjemności oraz zachciankami. Wyniki badań naukowców z Bostońskiego Szpitala Dziecięcego sugerują, że by uniknąć przejadania, otyli ludzie powinni eliminować z diety produkty o wysokim indeksie glikemicznym, np. ziemniaki czy biały chleb.

Oczy pomogą zmierzyć przyjemnościową reakcję mózgu
25 czerwca 2013, 11:31Reakcję mózgowych ośrodków nagrody na degustację jedzenia można dokładnie zmierzyć za pomocą elektroretinografii (ERG).

Liczy się ilość, nie częstotliwość
21 czerwca 2013, 13:25Dorośli, którzy kumulują aktywność fizyczną w krótszym czasie, nie są mniej zdrowi od osób gimnastykujących się systematycznie na przestrzeni całego tygodnia. Oznacza to, że liczy się całkowita ilość ćwiczeń, a nie ich częstotliwość.

Tytoń szkodzi mimo wietrzenia pomieszczeń
21 czerwca 2013, 12:26Naukowcy z Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL) jako pierwsi na świecie dowiedli, że ekspozycja na pozostałości dymu tytoniowego, które osiadają na wszelkich możliwych powierzchniach, prowadzi do uszkodzeń DNA. Uczeni wykazali również, że w takim przypadku ciągłe wystawienie na mniejsze dawki jest bardziej niebezpieczne niż gwałtowna ekspozycja

Żywe po zerwaniu
21 czerwca 2013, 12:01Po zebraniu z rośliny macierzystej w komórkach warzyw i owoców nadal zachodzą sterowane rytmem okołodobowym zmiany fizjologiczne. Wygląda więc na to, że pora dnia, o której po nie sięgamy, ma wpływ na ich właściwości odżywczo-zdrowotne.

U starszych kobiet nadmiar soli zwiększa ryzyko złamań pozakręgowych
18 czerwca 2013, 11:34Dieta z dużą zawartością soli zwiększa ryzyko złamań kości po menopauzie.