
Niedobór cynku zaburza pracę układu odpornościowego
25 marca 2015, 11:17Cynk wydaje się wpływać na to, jak układ odpornościowy reaguje na stymulację, zwłaszcza stan zapalny.

Inteligentny bandaż wykrywa odleżyny, zanim staną się widoczne
17 marca 2015, 12:32Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego opracowali bandaż z elastyczną elektroniką, który wykrywa uszkodzenia tkanek w wyniku odleżyn, zanim jeszcze są one widoczne dla ludzkiego oka.

Negatywny wpływ dializ na dobry cholesterol
6 marca 2015, 12:26Hemodializa i dializa otrzewnowa zaburzają funkcje związane z dobrym cholesterolem HDL. Ustalenia austriackiego zespołu mogą pomóc w lepszej ochronie serca pacjentów z niewydolnością nerek.

Dodatki do żywności wywołują stan zapalny i tycie
26 lutego 2015, 12:29Badania na myszach pokazały, że dodatki do żywności (zagęszczacze i stabilizatory) mogą zaburzać mikroflorę jelit, prowadząc do stanu zapalnego, zespołu metabolicznego i tycia.

Ujawniono przeciwzapalny mechanizm postu
17 lutego 2015, 17:07Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Yale odkryli, że związek produkowany przez organizm w czasie odchudzania blokuje część układu odpornościowego zaangażowaną w choroby o podłożu zapalnym, np. cukrzycę typu 2., alzheimera czy miażdżycę.

E-papierosy - toksyczny zastępnik dla klasycznego tytoniu?
9 lutego 2015, 13:07Aerozole i substancje zapachowe z e-papierosów uszkadzają komórki płuc, tworząc w nich rodniki oraz stan zapalny.

Zdrowa tkanka tłuszczowa dla zdrowego organizmu
29 stycznia 2015, 12:46Eliminowanie stanu zapalnego w tkance tłuszczowej otyłych osób może być kluczem do zapobiegania, a nawet odwracania cukrzycy typu 2.

Komórki odpornościowe mózgu reagują na tłuszcze w diecie
15 grudnia 2014, 12:11Kiedy naukowcy podawali myszom pokarmy bogate w nasycone kwasy tłuszczowe z mleka, dochodziło do eksplozji populacyjnej mikrogleju w podwzgórzu, a więc regionie odpowiedzialnym m.in. za kontrolę głodu.

Dieta wysokobłonnikowa pomaga zwalczać negatywne skutki palenia
12 grudnia 2014, 16:57Dieta obfitująca w błonnik zmniejsza stan zapalny w płucach palaczy.

Kwas chlorogenowy zapobiega chorobom związanym z otyłością
18 listopada 2014, 13:45Występujący w kawie kwas chlorogenowy (CGA) znacząco zmniejsza insulinooporność i stłuszczenie wątroby u myszy karmionych wysokotłuszczową paszą.