![](/media/lib/261/n-fazy-rozwoju-qlls-35be561efd30d3845d0a36393c9db33c.jpg)
Po ponad 150 latach wyjaśniono, czemu powierzchnia lodu jest mokra
24 listopada 2016, 14:25Zespół z Uniwersytetu Hokkaido rozwiązał ponad 150-letnią zagadkę powierzchniowego topnienia lodu w ujemnych temperaturach. Udało się to dzięki zaawansowanej mikroskopii optycznej, opracowanej z firmą Olympus.
![](/media/lib/99/n-pasyvanallena-6585bc87c25afd91e145f7ed213ecd53.jpg)
Rozwiązano zagadkę znikających elektronów
31 stycznia 2012, 18:26Astronomowie z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) rozwiązali zagadkę wysokoenergetycznych elektronów znikających z pasów Van Allena. W latach 60. zauważono, że z niedawno odkrytych pasów Van Allena, czyli otaczających Ziemię obszarów intensywnego promieniowania, co jakiś czas znikają niemal wszystkie wysokoenergetyczne elektrony.
![](/media/lib/263/n-arktyczny-snieg-f7f557ee58d0d632c01231c3d9cc254a.jpg)
Badania paznokcia pozwoliły wyjaśnić zagadkę porażki ekspedycji sprzed 170 lat
22 grudnia 2016, 16:54Badanie paznokcia kciuka jednego z marynarzy obaliło mity dotyczące końca zaginionej wyprawy sir Johna Franklina. W 1845 r. słynny badacz Arktyki wyruszył na statkach Erebus i Terror z zamiarem przepłynięcia z Morza Baffina do Morza Beringa. Niestety, nic nie poszło zgodnie z planem.
![](/media/lib/104/n-niebo-b856acb474edc89594cb9cb986123679.jpg)
Analiza arabskich manuskryptów pozwoliła odtworzyć klimat sprzed 1000 lat
27 lutego 2012, 11:07Zespół z Universidad de Extremadura przeanalizował pisma naukowców, historyków i kronikarzy z Kalifatu Abbasydów z okresu Islamskiego Złotego Wieku. Szukano wzmianek i szerszych opisów anormalnych wzorców pogodowych (Weather).
![](/media/lib/266/n-liscie-selera-888327027dae08ec562e398ebaa0bef1.jpg)
Składnik warzyw i ziół poprawia leczenie trójujemnego raka piersi
24 stycznia 2017, 16:57Luteolina, przeciwutleniacz, który należy do flawonów i występuje m.in. w selerze, zielonej papryce, marchwi, oliwie czy oregano, zmniejsza ryzyko tworzenia przerzutów trójujemnego raka sutka.
![](/media/lib/101/n-chinszczyzna-307807f51823e905ee8ee76dc1d835e4.jpg)
Zapachowa kontrola wielkości porcji
27 marca 2012, 05:33Silne aromaty powodują, że ludzie jedzą mniejsze kęsy potrawy. Autorzy badania, które ukazało się w piśmie Flavour, sugerują, że zapachy będzie można wykorzystać do kontroli wielkości porcji.
![](/media/lib/149/n-zarlacz-bialy-12c4fb1ea93108780005d9825cbaa1ae.jpg)
Znaczniki i obroże z nadajnikami wpędzają zwierzęta w kłopoty
1 marca 2017, 11:37Biolodzy badają niezamierzone konsekwencje znakowania zwierząt tagami RFID i obrożami z nadajnikami. Okazuje się, że w przypadku zagrożonych gatunków, np. rekinów czy wilków, sygnały radiowe bądź satelitarne są namierzane przez kłusowników. Zachowanie niezagrożonych gatunków także ulega zaburzeniu, bo miłośnicy przyrody i fotografowie bazują na sygnałach, by zbliżyć do dzikich zwierząt.
![](/media/lib/113/n-altanka-037b93b1164039fad05fa454e70e216b.jpg)
Altannik i jego działka
23 kwietnia 2012, 17:18Sukces reprodukcyjny altannika Ptilonorhynchus (Chlamydera) maculata zależy zarówno od umiejętności konstrukcyjnych, jak i ogrodniczych. Samce "uprawiają" bowiem niewielką owocującą roślinę z rodziny psiankowatych Solanum ellipticum. Dzięki temu, w odróżnieniu od innych altanników, nie muszą udawać się na poszukiwanie ozdób, bo mają je u siebie w zasięgu skrzydeł i dzioba.
![](/media/lib/274/n-usafacts-5c924e1168ac3c27c75b104158494973.jpg)
Ballmer patrzy rządzącym na ręce
19 kwietnia 2017, 10:35Jak zapewne niektórzy pamiętają, po odejściu z Microsoftu Steven Ballmer kupił drużynę koszykówki Los Angeles Clippers. Myliłby się jednak ten, kto sądzi, że tak barwna postać, którą pamiętamy z licznych niekonwencjonalnych występów może w wieku 60 lat spokojnie usiedzieć na emeryturze. Ballmerowi nie wystarcza najwyraźniej zarządzanie drużyną. Były menedżer Microsoftu postanowił patrzeć rządzącym na ręce.
![](/media/lib/117/n-czosnek-d464962458e97e2cff03c83342e25034.jpg)
Składnik czosnku blokuje powstawanie biofilmu
29 maja 2012, 09:53Ajoen, związek występujący w czosnku, zaburza powstawanie bakteryjnego biofilmu, w dodatku na początkowym etapie. Duńscy naukowcy twierdzą, że odkrycie ich zespołu ma duże znaczenie dla pacjentów z mukowiscydozą.